
Sevcan KALIPÇİNDEN
Emekli Tarih Öğretmeni, yazar ve eski güreşçi Halis Erdem'in kaleminden "Doğuşundan Günümüze Kırkpınar" adlı kitabı yayımlandı. Tarihi Kırkpınar yağlı Güreşleri'ne yarım asırdır hizmeti geçen Erdem'in değerli eseri kitapevi raflarında yerini aldı.
Yaklaşık 55 yıldır güreşçi, hakem, antrenör, yönetici, yazar ve danışman olarak Kırkpınar'a ve yağlı güreşe emek veren Halis Erdem'e göre Kırkpınar güreşlerinin tarihi konusunda tarihçiler bugüne kadar bir araştırma yapmadı. Kendisini atasporu Kırkpınar yağlı Güreşleri'ne adayan Erdem, "Doğuşundan Günümüze Kırkpınar" adını verdiği kitabına ilişkin olarak şunları söyledi:
"Kırkpınar güreşlerinin tarihi hakkında tarihçiler bugüne kadar hiçbir araştırma yapmamışlardır. Bu konudaki bilgiler halk arasında anlatılanlardan ibarettir. Ben hem tarihçi hem de yaklaşık 55 yıldır, güreşçi, hakem, antrenör, yönetici, yazar ve danışman olarak Kırkpınar'a ve yağlı güreşe emek veren bir kişi sıfatıyla bu konu ile ilgilenmeye karar verdim. Uzun araştırmalar sonunda, Kırkpınar güreşlerinin doğuşunun Orhan Bey'in oğlu Rumeli Fatihi Süleyman Paşa'nın Anadolu'dan Rumeli'ye yaptığı akınlarla ve Edirne'nin fethiyle bağlantılı olduğunu belirledim. Buradan başlayarak Kırkpınar güreşlerinin tarihini aydınlatmaya çalıştım. Eski Kırkpınar güreşlerini, Kırkıpınar'ın vazgeçilmez unsurları olan cazgırlar, kaybolmaya yüz tutmuş pehlivan manileri, kispet, pırpıt, yağlanma, peşrev, davul-zurna, yağlı güreş oyunları hakkında bilgi verdim.
Kırkpınar tarihini aydınlatırken, Kırkpınar Er Meydanı'nda iz bırakan pehlivanlarımızı, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet dönemi olarak iki ana gruba ayırarak, kaynaklarım el verdiği ölçüde özgeçmişleri ve bulabildiğim resimleri ile birlikte okurlarımın bilgilerine sundum. 1976 yılından başlayarak Kırkpınar'da bütün boylarda derece alan pehlivanların isim listelerini yazdım. Ayrıca 1940 yılından başlayarak Kırkpınar Ağalarının isimlerini ve bulabildiklerimin fotoğraflarını yayınladım."
HALİS ERDEM KİMDİR?
1947 yılında Çorlu'da doğdu. İlk Okulu Çorlu Lala Şahin Paşa ve Aziz Günden İlkokullarında, Orta ve Liseyi Çorlu Lisesi'nde okudu. 1965 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü kazandı. Burada öğrenimini tamamladıktan sonra yurdun çeşitli yerlerinde lise ve dengi okullarda Tarih Öğretmenliği yaptı. 1973 yılında Yedek Subay olarak askere gitti. 1975 yılında askerlik dönüşü Edirne'ye atandı. Edirne Karaağaç Orta Okulu, Edirne Erkek Öğretmen Okulu ve Trakya Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu gibi okullarda Tarih öğretmenliği yaptı. 1980 yılında Edirne Lisesi Tarih Öğretmenliğine atandı. Tam 18 yıl kesintisiz bu görevi sürdürdükten sonra, 1998 yılında emekli oldu. Halen Edirne'de oturmaktadır.
Öğrencilik ve öğretmenlik yaşamının yanı sıra küçük yaşta güreşe başlayan yazar, Kırkpınar eski Başaltı güreşçilerindendir. Hem Tarihçi hem de eski bir güreşçi olarak yazmış olduğu ve şu anda üçüncü baskısı yayınlanan 'Doğuşundan Günümüze Kırkpınar' isimli kitabının birinci baskısı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'İlim ve Edebiyat Eseri" olarak kabul edilmiştir. Ayrıca 'Kel Aliço' isimli bir kitabı daha vardır. Edirne Tarihi, Rumeli'den Türk Göçleri, Trakya'da Milli Mücadele, Ermeni Sorunu, Sankamış Harekatı, Yörük Ali, Koca Yusuf, Kurtdereli Mehmet, Adalı Halil, Tarih Felsefesi gibi konularda yapmış oldu-ğu çalışmalar da tamamlanmak üzeredir. Aktif sporu bıraktıktan sonra, uzun yıllar, önce Türkiye Güreş Fede-rasyonu ve daha sonra da Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Edirne İl Temsilcisi olarak çalışan yazar, 55 yılı aşkın süredir, güreşçi, hakem, antrenör, yönetici, danışman ve yazar olarak Kırkpınar'a ve güreşe hizmet eden bir eğitim ve spor emekçisidir. Halis Erdem Emekli Tarih Öğretmeni, yazar ve eski güreşçi.