
CHP'li Erdin Bircan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde belediye ve devlet kurumlarında İŞKUR'a bağlı geçici statü ile işçi çalıştırılmakta olduğunu vurgulayarak, bu işçilerin ücretleri işsizlik fonundan karşılandığı bilgisini verdi.
Erdin Bircan, soru önergesinde 2012 - 2015 yılları arasından İŞKUR'un ücretleri işsizlik fonundan karşıla-nan kaç işçi olduğunu ve bu işçilerin kurumlara ve illere göre dağılımını sordu. Bircan, 2016 yılında da işsizlik fonundan çalıştırılan işçilerin kurumlara ve illere göre dağılımını öğrenmek istedi.
Önergenin en önemli sorusu ise, “İŞKUR'un ücretlerini işsizlik fonundan karşıladığı geçici işçiler açıklanan işsizlik rakamlarına dahil edilmekte midir? Yoksa bu geçici işçiler işsiz sayısının düşük görünmesi için çalışan olarak mı kabul edilmektedir?” oldu. Konu hakkında bir açıklama yapan CHP'li Bircan, “İşsizlik fonundan geçici statülü işçi çalıştırılıyor. Bu işçileri İŞKUR işsizlik istatistiklerine ekliyorsa burada büyük bir aldatma söz konusu oluyor” diye konuştu. “Soru önergesiyle öğrenmek istediğimiz, iller ve kurumlara göre bu işçilerin dağılımı da AKP'nin hangi illeri yok saydığını, hangi illere tüm imkanları kullandıklarının kanıtı olacak” diyen Bircan, işsizlik için yapıcı ve makro planların yapılmasının önemine dikkat çekti.
Bircan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi şöyle:
“Belediye ve devlet kurumlarında İŞKUR'a bağlı geçici statü ile işçi çalıştırılmaktadır. Bu işçilerin ücretleri işsizlik fonundan karşılanmaktadır.
Buna göre,
1- İŞKUR'un üc-retlerini işsizlik fonun-dan karşıladığı 2012- 2015 yılları arasında kaç işçi olmuştur?
Bunlar ne kadar süre ile çalıştırılmıştır? Bu geçici işçilerin kurum ve illere göre dağılımı nedir?
2- İŞKUR'un ücretlerini işsizlik fonundan karşıladığı 2016 yılında kaç işçisi vardır? Bu geçici işçilerin kurum ve illere göre dağılımı nedir?
3- İŞKUR'un ücretlerini işsizlik fonundan karşıladığı geçici işçiler açıklanan işsizlik rakamlarına dahil edilmekte midir? Yoksa bu geçici işçiler işsiz sayısının düşük görünmesi için çalışan olarak mı kabul edilmektedir?”