
Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI
Edirne Roman Eğitim Gönülleri Derneği'nin Avrupa Birliği (AB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı2nın desteği ile yürütülen dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ve istihdama erişebilirliği kapsamında 'Güvenli Yarınlar' projesinin ikinci ayağı olan süpürge örücülüğü kursu işsiz kadınları sevindirdi. İşsiz roman kadınlara, kentin geleneksel el sanatlarından olan ve Kasım ayında sona erecek olan aynalı süpürge yapımı kursundan 42 roman kadın faydalanacak. Fevzipaşa İlkokulu'ndaki atölyede açılan kursu ziyarete gelen İŞ-KUR Edirne İl Müdürü Şengül Çildam ve Edirne Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hicran Balı çalgılı çengili müzik eşliğinde kırmızı halı yayılarak karşılandı. Sevinçten göbek atan kadınlar kursların devamını istedi.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bir çok el sanatı gibi önemini yitiren, elektrikli ev aletlerine yenik düşen, evlerde tercih edilmeyen, temizlik sembolü süpürge işsiz roman kadınların elinde 'Güvenli Yarınlar' projesi kapsamında hayat buluyor. Dernek Başkanı Turan Şallı, roman kadınların istihdamına katkı sağlayan projeye ilişkin şunları söyledi:
EN ŞEN PROJE
“Avrupa Birliği ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mali Yardımlar Dairesinin desteğiyle bu projeyi yürütüyoruz. Projemiz kapsamında ilk önce sepet örücülüğü kursu vardı. O kursu bitirdikten sonra şimdi de geleneksel olan el sanatları içerisinde aynalı süpürge kursuna başladık. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte maalesef ki pek çok el sanatları önemini yitirmektedir. Bunlar arasında Roman vatandaşlarımızın yapmış olduğu sepet örücülüğü ve aynalı süpürge mevcuttur. Dünün temizlik sembolü olan süpürge bugün evlerdeki önemini yitirmiş, elektrikli ev aletlerine yenik düşmüştür. Biz de hem geleneksel el sanatlarının yaşatılması için hem de bununla Romanlara yönelik istihdam yaratılması için mücadele ediyoruz. Bu yapmış olduğumuz atölye kapsamında hem Roman kadınlarımızın toplumsal anlamda varlığının hissettirilmesi hem de yapacakları iş alanında özgüven kazanmaları için bu kurslarımıza başladık. Elbette bir proje olması dolayısıyla bir başlangıç ve bitiş tarihi vardır. Ama biz dernek yönetimi olarak yaptığımız işin sadece proje kapsamında olmasını istemiyoruz. Biz bu beklentileri yüksek tutup kurs bittikten sonra da devam ettirmek hedefindeyiz. Devam ettirmeyi de düşünüyoruz. Projeyi proje mantığı üzerinden uzaklaştırıp gerçek hayatın içinde olması için uğraşacağız. Dernek yönetimi olarak tüm gücümüzü kullanacağız. En azından 2-3 kadınımızın ekonomik gücünü elde etmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz. O yüzden bu kursu önemsiyoruz ve değerli buluyoruz.
"ROMANLAR HER ZAMAN İSTİHDAMDA YER EDİNEBİLMELİ"
Romanlar her zaman toplumun ötekileştiren bireyleri olmuştur. Romanlar, ülkemizin bir varlığıdır ve temel taşıdır. O yüzden istihdam da her zaman yer edinebilmeleri ve toplumsal yaşamın içinde olmalarını istiyoruz. Edirne'de valiliğin katkılarıyla Roman Eğitim Gönülleri Derneği'nin hazırladığı Avrupa Birliği destekli 'güvenli yarınlar' projesi kapsamında işsiz Roman kadınlarının ev ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla aynalı süpürge yapımı kursu açıldı. Dezavantajlı konumundaki 20 Roman kadının katıldığı kursun açılışı Fevzipaşa İlkokulu ek binasında başlatıldı.
Kursumuzu ziyaret eden İŞKUR Edirne Müdürü Şengül Çıldam, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hicran Balı'ya ve kurumlarına gayretleri ve katkıları için teşekkür ediyorum."
Kurs eğitmeni 51 yaşındaki Cengiz Kavraman da, Edirne Süpürge Borsası'nda işçi olarak çalıştığını ve baba mesleğini açılan kursta kadınlara bildiklerini paylaşmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
'En şen bizim proje' diyen kursiyer 29 yaşındaki evli ve iki çocuk annesi Duygu Bıçak, "Bu projeyi bize sunan Turan Şallı'ya ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bir şeyler başardığımız, üretime katıldığımız, evimize katkıda bulunacağımız için çok mutlu ve heyecanlıyız. Kendi emeğimiz ve çabamızla bir şeyler yapabilmenin sevincini yaşıyoruz. Sıkılmıyoruz, işimiz olduğundan sevinçliyiz. Mutfak masraflarımızı elde edeceğimiz gelirle karşılamak imkânı bulacağız. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu projelerin devamını diliyoruz. 11 gün çok kısa. Başarabileceğimiz işler olsun ve çocuklarımız için çalışmak istiyoruz" diye konuştu.
“AMACIMIZ GELENEKSEL MESLEĞİN YAŞATILMASI”
İŞKUR Edirne İl Müdürü Şengül Çildam da “Kadınların istihdam edilebilirliklerinin arttırılması için İŞKUR meslek edindirme kursları düzenliyor. Süpürge kursumuz başladı. Amacımız geleneksel mesleğimizin yaşatılması ve bunun yanında kadınlarımızın istihdam edilmeleri. Girişimcilik kurslarımızla kendi işlerini kurmalarına destek oluyoruz. Kadınlarımızı kutluyorum, elimizden geldiğince kendilerini destekleyeceğiz.
Edirne'de 2016 yılı hizmetlerimizde meslek edindirme kursları, girişimcilik kursları ve işbaşı eğitim kurslarının hepsinde kadınların oranı yüzde 60'a denk geliyor. İstihdamda da yüzde 50'nin üzerine çıkıyor. Bundan sonra da kadınlarımız için elimizden geleni yapacağız. Hepsini gönülden kutluyoruz" dedi.
Çildam kadınların el emeği göz nuru dökerek ürettiği yaka iğnelerinden kursiyer kadınlara günün anısına armağan etti.