
Sevcan KAKIPÇİNDEN ELMACI
Edirne İl Sağlık Müdürlüğü 15 Kasım Dünya KOAH Günü'nde toplumda farkındalık yürüyüşünü Edirne Söğütlük Kent Ormanı'nda gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrası katılımcılara ekmek arası köfte ve ayran ikramı yapıldı.
Edirne İl Sağlık Müdürlüğü, 15 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında 'Havamızı Koruyalım KOAH'sız Yaşayalım' temasıyla farkındalık yürüyüşünü Söğütlük Kent Ormanı'nda gerçekleştirdi. Yürüyüşe, Edirne Vali Vekili Yusuf Güler ve Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ile protokolün diğer üyeleri de katıldı.
ORMANDA KOAH GÜNÜ
Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. A. Muhsin Kişioğlu, etkinliğe ilişkin konuşmasında şunlara önemli bir halk sağlığı sorunu olan KOAH'ın önlenebilen ve tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirtti. Dr. Kişioğlu, "Kronik tıkayıcı Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) farkındalık günü. Sağlık Müdürlüğü olarak, Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Edirne Belediyesi ve protokolümüzün değerli üyeleriyle birlikte kentimizin en temiz havasının olduğu Söğütlük Kent Ormanı'nda birlikte yürüyüş etkinliği yapıyoruz.
“KOAH; ÖNLENEBİLİR TEDAVİ EDİLEBİLİR”
KOAH; kötü hava şartlarından ve toz parçacıklarını solumak sonucu akciğerlerimizde ve hava yolunda ilerleyen tıkanıklıktan meydana gelen bir tür astım hastalığı, kronik akciğer hastalığıdır. KOAH ilerleyici olduğu kadar önlenebilen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ciddi bir halk sağlığı sorunu olup, 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH bulunmaktadır. 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir.
“HAVAMIZI KORUYALIM, KOAH'SIZ YAŞAYALIM”
Halkı bilinçlendirmek amacıyla bu etkinlikleri yapmaktayız. Havamızı korumalıyız, hava kirliliğiyle mücadele etmeliyiz, bulunduğumuz alanlarımız havalandırmalıyız. KOAH hastaları aşılarını özellikle zatürre aşılarını zamanında Eylül - Ekim döneminde yaptırmaları, ilaçlarını düzenli kullanıp, yürüyüş aktivitelerini yaşam biçimi haline getirmeleri gerekiyor. KOAH'ta obeziteyle mücadelede olmazsa olmazdır. Sigara içenler içmeyi bırakmalı ve dumansız hava sahası da korunmalı.40 yaşından sonra eğer nefes darlığı, kronik öksürük, balgam varsa hiç çekinmeden hastaneye giderek çok basit bir testle bu tanıyı almak mümkün" dedi.
“DÜNYANIN 10 HAVASI EN KİRLİ ŞEHİRDEN 8'İ ÜLKEMİZDE”
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da,"Halkımız hasta olmasın istiyoruz. Koruyucu hekimliği vurgulamak gerekiyor. Hipokrat, 'En önemli bir başarı bir hastalığa yakalanmama yöntemlerini öğrenmektir' diyor. O nedenle bizler koruyucu hekimliği önemsiyoruz. Valiliğimiz, Sağlık Müdürlüğümüzle birlikte bu etkinlikleri yapıyoruz. Halkımız bu hastalıklara yakalanmadan önce gerekli tedbirleri alalım. Dünya Sağlık Örgütü'nün bir haberinde dünyada 10 havası kirli şehrin 8'inin ülkemizde olduğu haberi dikkatimi çekti. Bu çok kötü bir şey. Havamızı, ormanlarımızı korumalıyız. Temiz hava bu hastalıkları önlüyor. Buna çok önem vermeliyiz" dedi.
“SAĞLIKLI YAŞAM LÜKS EVLERDE YAŞAM OLARAK ALGILANMAMALI”
Vali Vekili Yusuf Güler de, sağlıklı yaşamın lüks evlerde yaşam olarak algılanmaması gerektiğini kaydetti ve “Kanser rahatsızlıkları içinde en tehlikeli kanser akciğer kanseri ve bunların uzun süre yaşatılmaları ciddi emek istiyor. Ne yazık ki akciğer kanseri karşılaşmayı istemediğimiz en üst risk grubunu oluşturan bir kanser türü. En önemlisi sağlıklı spor yapmak, sigarada uzak durmak, sağlıklı yaşam olduğunu düşünüyorum. Sağlıklı yaşamı lüks evlerde yaşam olarak algılamamak gerekiyor. Sağlıklı yaşam doğal beslenmek, doğal ürünleri tüketmek, doğal yollarla spor yapabilmek ve bu konuda hem farkındalık oluşturabilmekten geçtiğine inanıyorum. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Herkese sağlıklı uzun ömürler diliyorum" diye konuştu.
Yürüyüş sonrası katılımcılara ayran ve ekmek arası köfte ikram edildi.