
Dünya'da sadece Edirne, Kırklareli ve Yunanistan'da bulunabilen Edirne Sümbülü'nün (Bellevalia Edirnensis) korunması ve turizm anlamında şehrin bir değeri olarak ön plana çıkarılması amacıyla 'Türk Eylem Planı Çalıştayı' gerçekleştirildi.
Endemik bir tür olma özelliğine sahip ve nesli yok olma tehlikesinde olan Edirne Sümbülü için harekete geçen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü Edirne Şube Müdürlüğünce kentteki bir otelde 'Türk Eylem Planı Çalıştayı' gerçekleştirildi. Özellikle türün korunarak çoğaltılması ve ileride doğa turizmine kazandırılmasının amaçlandığı çalıştayda Tarım ve Orman Bakanlığı, Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği'nin ortak çalışmaları ön plana çıktı.
“AMACIMIZ İLK BAŞ TÜRÜ KORUMAK”
Konu hakkında konuşan T.Ü. Peyzaj Mimarlığı Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sergun Dayan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilk amaçlarının Edirne Sümbülü'nü korumak olduğunu belirtti. Dayan; “İlk amacımız Edirne Sümbülü'nü korumak, çoğaltmak, tanıtmak ve Edirne'nin bir değeri olarak bunu kullanmak. 1980'li yılların sonuna doğru ilk olarak Edirne-Keşan yolu İbriktepe sapağında keşfedilen bir tür. Daha sonra yapılan çalışmalarda farklı noktalarda tespit edildi. Yapılan çalışmalarla 6 noktada varlığını sürdüren bitkinin birey sayısının yaklaşık 2 bin civarında olduğunu tespit ettik. Bu da bir bitkinin neslinin devamı için kritik bir eşik” dedi.
“HENÜZ ÇOK BAKİR BİR TÜR”
Çalıştayda yapılan çalışmalarda bitkinin habitatındaki tehditleri de belirlediklerini ifade eden Dayan; “Şu anda yaptığımız çalışmalarla bitkinin habitatında tehditleri belirledik. Hem kendi habitatında korumaya hem de gurbette koruma dediğimiz botanik bahçelerinde, laboratuvarlarda üreterek korumaya çalışıyoruz. Çoğaltarak habitatındaki tehditleri ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Edirne Sümbülü henüz çok bakir bir tür. Bitki üzerinde henüz farmakolojik olarak yapılmış bir çalışma yok. Tıbbi olarak kullanılabilirliğini araştırmak için bu konudaki uzman ekiplerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bitkinin doğa turizmi açısından önemli bir değeri olacak. Bu anlamda da çalışmalar yapılıyor” diye konuştu.
“TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN PLANLAR YAPACAĞIZ”
Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu da Edirne'nin kültürel, doğal ve turistik alanlarıyla çok zengin bir kent olduğuna vurgu yaparak; “Bu zenginliğin bir alanı da doğal alanlarımızdan oluşuyor. Nehirlerimiz, ormanlarımız ve endemik bitkilerimiz bu açıdan çok önemli. Bu bitkilerden biri de Edirne Sümbülü. Edirne'ye özgü diğer türler gibi bu tür de çok önemli. Edirne Sümbülü'nün turizm açısından çok değerli olabileceğini düşünüyoruz. Bu değerin çok hassas planlar yapılarak korunması gerekiyor. Turizme kazandırmak için çalışmalar yapacağız. Edirne Sümbülü'nün açtığı aylarda özel ilgi alanı bitkiler olan turist grupları için turlar düzenlenebilir. Bu anlamda Edirne Sümbülü, kültür ve turizm hayatımıza önemli bir katkı sunacaktır” şeklinde konuştu.