
Edirne'de yaşanan yağış felaketi sonrası araçları ve evleri sulara gömülen ya da hasar gören vatandaş hasar raporu almak için Edirne Valiliği Meteoroloji Müdürlüğü'ne akın ediyor. Meteoroloji'nin talep edilen bilgiyi, yasa gereği para karşılığında vermesi, mağdur vatandaşın tepkisine neden oldu. Son felaket kapsamında 35 Lira karşılığında bilgi edindiğini söyleyen ve kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, " İnsanlar mağdur olmuş bir de bilgiyi satıyorlar. Biz devletten zengin değiliz. Benim durumumda binlerce insan var. Bu bir afet, sanki birkaç kişiye özel bir durummuş gibi bizi yokuşa sürüyorlar. Siyasiler nerede, neden afet bölgesi ilan edilmiyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.
Son yaşanan aşırı yağış sonrası öncelikle suya gömülen araçların sahipleri hasar raporu peşine düştü. Araç sahiplerini, evlerini sular basan vatandaşlarla, depoları, ürünleri sular altında kalıp ziyan olan hayvanları telef olan üretici ve köylünün takip etmesi bekleniyor. Zararlarını tespit edip sigortaya müracaat etmek isteyen bu nedenle de Edirne Valiliği Meteoroloji Müdürlüğü'ne giden vatandaşlar, Döner Sermayesi İşletmesi Kanunu gereği Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne (MGM) ait banka hesap numarasına önce ücretini yatırıp, dekontu dilekçesiyle Meteoroloji Müdürlüğü'ne teslim ederek müracaatını yapabiliyor.
NEDEN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ
Edirne'de konutları, araçları, ürünleri ve hayvanları sular altında kalan vatandaşlar, bu yoğunlukta bir yağısın afet olduğunu ve sadece alt yapı eksikliği ile tarif edilemeyeceğini belirterek, hükümetin Edirne'yi neden afet bölgesi ilan etmediğini soruyor. Bu yapıldığı takdirde kışta kıyamette zaten zor durumda kalan vatandaşın bir de bu tür git gel işleriyle oyalanmayacağını kaydeden vatandaşlar şöyle diyor.
“Hadi Edirne merkezde alt yapıyı sorumlu tutuyor, afet bölgesi ilan etmiyorsunuz. Ama Süloğlu'da ve civar köylerde durum daha vahim. Bir insan canını yitirdi, yüzlerce hayvan telef oldu. Bu insanları her biri bu tür prosedürlerle uğraşacak. Bu olay Edirne'de değil de başka bir kentte olsa da böyle mi yapacaklardı?
SİYASİLER MİLLETVEKİLLERİ NEREDE?
Hangi partiden olursa olsun siyasiler, milletvekilleri nerede? Başına bir iş gelmeyen için 'geçmiş olsun' demek çok kolay. Ama demekle geçmiyor. Afetin yaşandığı bölgeler, suyun bastığı bölgeler belli. Yerel yönetimlere talip olan iktidar partisi burada Edirneli'nin hakkını korumak zorundaydı. Ama bir varlık göstermediler.
Sigorta şirketleri her mağdurdan rapor istiyor. Buna da gerek yok. Bir tek rapor bile emsal teşkil eder. İnsanlar zaten mağdur. Günlerce soğukta ve karanlıkta kaldılar. Binlerce kişiyi rapor peşinde dolaştırmak eziyet. Bunca afete gerekli ağırlığı koyamayan sadece belediye değil, milletvekilleri ve iktidar partisinin yöneticileri de sınıfta kaldı.”
ÜCRET BİLGİ MAHİYETİ VE SAYFA BAŞINA GÖRE DEĞİŞİYOR
Bilindiği gibi fevk- hasar raporu almak için resmi kurumların dışında özel kişilikler, şahıslar istediği bilgiye kendilerine belirtilen MGM'ye ait banka hesap numarasına ücretin yatırılmasından sonra ulaşabiliyor. Ücretler istenen bilginin mahiyeti ve sayfa başına göre değişkenlik gösterirken, 35 TL Vakıfbank'a yatıran bir vatandaş da, tepkisini, "Bizlet felaket mağduruyuz. İnsanlardan böyle zamanda rapor almak için bilgiye ücretle ulaşmak zorunda bırakılması hiç hoş değil. Biz devletten zengin değiliz." Sözleriyle dile getirdi.