
Keşan ve bölgesindeki kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşların bir an önce faaliyete başlamasını büyük bir istekle beklediği; hem bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak hem de çok sayıda kişiye istihdam olanağı yaratacak olan Paşayiğit Mahallesi'nde kurulması planlanan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi ile ilgili olarak önemli adımlardan biri olan “Halkın Katılımı Toplantısı” Paşayiğit Mahallesi'nde gerçekleştirildi.
Albayrak Kıraathanesi'nde gerçekleştirilen toplantıya; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Keşan İlçe Baş-kanı Gürcan Kılınç, MHP Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Zünbül, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, İl Genel Meclisi üyeleri; Halil Bayazıt, İsmail Keleş, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Paşa-yiğit Mahalle Muhtarı Orhan Mut-lu, Paşayiğit mahallesi sakinleri ile diğer ilgililer katıldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Bülbül ve ekibinin gözetiminde gerçekleştirilen top-lantıda ÇED'i hazırlayan firma olan ETCEVRE'den Çevre Mühendisi Murat Ersöz tarafından sunum gerçekleştirildi.
BAŞKAN HELVACIOĞLU
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
, “2014'ten bu yana Keşan TSO'nun maharetiyle bugünlere geldik. Hükümetimizin desteğiyle önemli yol aldık. Atık su ve kanalizasyonda, çevre kirliliğini önleme konusunda, temiz su bulma konusunda da paydaş olan Keşan Belediyesi olarak her türlü taahhüdü verdik. OSB'nin 4 ortağı olacak ve Keşan Belediyesi olarak biz de bu ortaklardan 1'i olacağız. Keşan kamuoyuna istihdam ve gıda hammaddesi konusunda sözümüz var. Yapılan hazırlıklarda Hamzadere Bölgesi'nin her zaman OSB'ye altyapı olduğunu belirttik. İl Özel İdaresi, Keşan TSO, Keşan Ticaret Borsası, Keşan Belediyesi'nin ortak olduğu bu projede Trakya'da olmayan bir şeyi hayata geçiriyoruz. Hiçkimsenin aklına olumsuz bir şey gelmesin. Çorlu ve Çerkezköy'deki fabrikalar gibi burası olmayacak, bu aşikar şekilde ortada. Burada gıda üzerine tesisler kurulacak. Diğer türlüsünün topraklarımıza vereceği zararı bizler de biliyoruz. Dünyada her şey artıyor ancak toprak artmıyor. Biz toprağın kıymetini bilenlerdeniz. İstihdam önemli bir sorun. Yakın gelecekte gıda ve su ile enerji çok değerli olacak. Bu verimli topraklarımızın kazancını ve katmadeğerini artırmak için ciddi şekilde işlem yapmak zorundayız. Hammadde üreterek kazancımızı artıramayız. Hammaddeyi işlememiz lazım. Bursa'da Paşayiğit'tekinden çok Paşayiğitli yaşıyor. Niye gittiler? İş için. İstihdamda öncelik Keşan ve köyleri ile bölgemizdeki diğer yerlerden olacak. Keşan, İpsala ve Enez'e yetecek kadar istihdam sağlanacak. Suyumuzun da çöpümüzün de tarımında hayvancılığında kıymetini Keşan'daki kurumlar olarak biliyoruz. Yeni nesil işletmecilikte Ergene gibi bir kirlilik yaşanmaz.” dedi.
ÇOCUKLARIMIZ DOĞDUĞU YERDE ÇALIŞACAKLAR
Önümüzdeki dönemde Çanakkale Köprüsü faaliyete geçtiğinde, Tekirdağ'daki liman da tam manasıyla yurtdışı bağlantıları ile ilgili aktifleştiğinde Keşan'ın en gözde kavşak noktası olacağına dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu, şunları dile getirdi: “Çanakkale Köprüsüyle ilgili yeni hikayeler yazmamız lazım. Aksi takdirde Çanakkale Köprüsü Malkara'dan geçerse Keşan'ı kısmen by-pass edeceğinden dolayı, Saros Körfezi'ni, tarımı ve Gıda İhtisas OSB'yi çok hızlı şekilde hazırlamamız gerekli. Bu şekilde kalırsak Keşan kasabalaşır ve köyleşir. Trakya'da 12 tane OSB var ve bizim yapacağımız gibisi yok. Keşan'da doğalgazla birlikte hava kirliliği azaldı. Paşayiğit'e de doğalgaz gelecek. Etrafımızdaki yerleşim yerlerinde yaşam şekli değişecek. İddia ediyorum ilerleyen dönemde Paşayiğit'te hastane de olacak 5 yıldızlı hotel de. Bundan emin olun. Hayal değil bunlar. Biz <5 bin kişi istihdam edeceğiz.> derken kimse inanmıyordu. 2-3 yıl içinde buraların gelişmesi görülecek. Toprağı da havayı da insanı da koruyacağız. Bizler Keşan'da oturuyoruz. Zarar olsa kendimize de olur. İnsan kendine zarar verir mi? Zenginleşeceğiz ve sosyalleşeceğiz. 5 bin kişinin tabi ki 5 bini de Keşanlı olmayacak. Alanında teknik kişilere de ihtiyaç duyulacak. Fabrikalar da maliyeti hesap ederek evi yakın olanları iş almak isteyecek. Bursa'daki Paşayiğitliler gelecek. Çocuklarımız doğduğu yerde çalışacaklar. Bu söylemlerin gerçekleşmesi uzak değil. Sizlere söz veriyorum her türlü olumsuzluğun önüne geçeceğiz. Gelin Keşan olarak ürettiğimiz ve işlediğimiz gıdalarla ön plana çıkalım. Marka şehir olalım..”
KAYMAKAM ÖZDER
Toplantıda son sözü Keşan Kaymakamı Nuri Özder aldı.
Gıda OSB'nin bölgeye çok önemli katkı yapacak bir yatırım olduğunu belirten Özder, “Devlet bu tür yerleri seçerken en az zarar verilecek ve en çok katkı yapılabilecek alanları seçer. Burada da çalışmalar bu yönde. Burası sıradan bir OSB olmayacak. İstanbul büyük bir pazar ver biz buraya yakınız. Keşan Kaymakamlığı olarak bu sürecin hızlanması ve en iyi şekilde yürütülmesi için katkı sunacağız” dedi.