
Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI
Mahalle aralarında kuralsızca açılan zincir marketler aralarında bakkalların da olduğu 60'a yakın meslek grubunu zorluyor. Bakkal esnafı da zamanında ödeme olmadığından veresiyeyi kaldırdı. Edirne Bakkallar ve Tekel Bayileri Esnaf Odası Başkanı Süleyman Yaşagör, "Her yıl yüzde 40 gibi cirolarımızda kayıp veriyoruz" dedi.
Mahalle ve köylerde hizmet veren bakkallar artık veresiye defterini rafa kaldırdı. "Veresiye defteri kalmadı" diyen Oda Başkanı Süleyman Yaşagör, "Bakkal esnafı zamanında parasını alamadığı ve kart sisteminden dolayı bu işten kaçınıyor. Kişi önce resmi borcunu kapatıyor, açık diye tabir ettiğimiz veresiye defterine yazılanı ödemiyor. 'Ona faiz işliyor buna faiz işlemiyor' düşüncesi hakim olduğundan varolan veresiye defterini esnafımız kaldırıyor. Aramızda veresiye veren çok nadir. Zamanında borcunu kapatan müşteri olsa niye veresiye verilmesin ama artık veresiye kalmadı" şeklinde konuştu.
CİROLARDA YÜZDE 40 KAYIP
Zincir marketler aralarında bakkalların da bulunduğu 60'a yakın meslek grubunu zorluyor. Başkan Yaşagör, her yıl cirolarda yüzde 40 kayıp verdiklerini belirtti ve şöyle dedi:
"Edirne Merkez ve bağlı köylerde 650 üyemiz var. Bunun yanında kuru yemişçisi, yalnız tekel bayii olanlar var. 350-400 arasında bakkaliye konumunda çalışanlar var. Her yıl üye sayımız artarken artık yavaş yavaş düşüşe geçtik. Büyük işletmeler kuralsız açıldığı sürece kendi kendini finanse edenler bizim gibi bakkal gurubunu değil 50 - 60 meslek grubunu etkiliyor. Kırtasiye, elektronik eşya, tuhaf,iye, kundura, züccaciye, tekstil gibi 60'a yakın meslek grubu çok etkileniyor. Mutlaka bir kural gelmeli. Kapanma oranında çok fazla düşüşler olmasa da cirolarımızda iş kaybımız çok fazla. 10 yıl önceki cirolarla bu yılki cirolarımız düşük. Biz her yıl yüzde 40 gibi cirolarımızda kayıp veriyoruz."
"MANTAR GİBİ MARKET AÇILIYOR"
Yaşagör, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ticaret Bakanı Ruhsan Pekcan'ın da katılacağı toplantı için bugün Ankara'da olacak. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi hakkında kanunun eksik olan bazı taraflarının düzenlenmesiyle ilgili taleplerin gündeme geleceği toplantıya ilişkin Yaşagör şunları söyledi:
"Çıkmış olan bu yasada belli düzenlemelerin oluşması talep edilecek derken, mahalle aralarına kadar giren zincir marketlerin nüfus oranına orantılı olarak açılması, park yeri bulundurma zorunluluğu getirilmesi gibi bazı eksiklikler var. Küçük esnafın bulunduğu yerde işini engellemeyecek şekilde onların da çalışmaları sağlanmalı. Biz kendi kendimizi finanse eden küçük esnaflar işinden olmamalı. Mantar gibi her gün her ay istenildiği kadar her yerde zincir market açılıyor ve bunların bir kuralı olmalı. Bu taleplerimizi genel başkanımız da ticaret bakanına iletecek."
"VERESİYE YOK NAKİT"
Mesut Market işletmecisi Mesut Özaydın, 'Veresiye artık yok. Nakit ve kartla alış veriş yapılıyor. Veresiye satış artık hiç bir yerde yapılmıyor" dedi.