
Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI
Edirne Merkez Karakasım Köyü'nde genç nüfus kalmadı. 18 yaş altı 30 kişinin kaldığı köyde çocuk yokluğundan ortaokuldan sonra ana sınıfı da kapandı. Bu yıl sadece köyün 15 öğrencisi diğer 4 köyden gelen 29 öğrenci ile birlikte aynı okulu paylaşıyor. Genç nüfusun şehirde olduğunu belirten Muhtar Ahmet Çavdar, “Oğlum çiftçilik yapsın diyen yüzde 1 bile çıkmaz” dedi.
Karakasım köylüsü çocuk sesine hasret kalmanın endişesini yaşıyor. Tarım ve hayvancılığa terk ediş genç nüfusu da köyden uzaklaştırdı. Genç nüfus şehre göç edince çocuk sayısı da yok denecek kadar azaldı.
KARAKASIM KARARDI
Etin sütün para yapmaması, maliyetlerin artması nedeniyle insanların üretimden uzaklaştığını belirten Muhtar Ahmet Çavdar, üretimdeki azalışın eğitime de yansıdığını kaydetti. “Gençleri köyde nasıl tutarız?” diye soran Çavdar şunları söyledi:
“GENÇLERİ KÖYDE NASIL TUTARIZ?”
"Köyümüzde süt üretimi azaldı. Hayvancılık bitme noktasına kadar geldi. 182 haneli köyümüzde 20 hane hayvancılık yapıyor. Girdiler yüksek, süt et para yapmıyor. Üretici para kazanamıyor ve hayvancılıktan vazgeçiyor. Kapanma aşamasına gelen işletmeler var. Gençlerin ilgisi yok.
5 KÖYDEN TOPLAM 44 ÖĞRENCİ İLKOKULA GİDİYOR
Köyümüzde 30 yaşın altında genç yok gibi. 450 nüfusun ancak 50'si 30 yaşın altındadır. 5 köyden 50 ilkokul öğrencisini tamamlayamıyoruz. 5 yaşında 10 tane çocuk bulamadığımızdan anasınıfımız kapandı. Geçen yıl da ortaokulumuz kapandı. Karakasım, Orhaniye, Elçili, Höyüklütatar, Doyran olmak üzere 5 köyün toplam 44 öğrencisi ilkokulumuza geliyor 1, 2 , 3, 4'üncü sınıfa gidiyor. Taşımalı sistemle eğitim sürüyor. Gençleri köyde nasıl tutarız bilemiyorum.”
“GENÇ NÜFUSUMUZ ŞEHİRDE”
“İddia ediyorum. Benim oğlum izimden gitsin, çiftçilik yapsın diyen yüzde 1 bile çıkmaz” diyen Çavdar, genç nüfusu şehirde tutmanın yollarının araştırılması gerektiğini belirtti ve şöyle konuştu:
“Bunlar araştırılmalı, mal da para etmiyor. Hayvancılıkta öyle 10 hayvandan birisinden para kazanır-san 9'undan para kazanamıyorsun. Süt Birliği'ne veriyoruz sütümüzü ve günde 500 - 600 kilo ortalama süt dökülüyor. Aylık ortalama 15 -20 ton gibi. Her ailede hayvancılık vardı ama artık masraflı olması, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle hayvancılık bitme noktasında. Genç nüfusumuz şehirde. Hayvancılık cazibesini tamamen yitirdi. Gezip bir kamuoyu araştırması yapsak 'Benim oğlum çiftçilik yapsın, benim izimden devam etsin' diyen yüzde 1 çıkmaz. Satılık tarla olayı da var. İnsanlar büyük borçta. Her geçen gün tarlasını satılığa çıkan artıyor.
“ASGARİ ÜCRET DAHA KÂRLI GELİYOR”
Satılık tarla çok. Yerlilerden alan hiç yok. Yani 'Ben tarlamı üretimimi arttırayım toprağımı çoğaltayım' diyen çıkmıyor. Üretim adına alan çok nadir. Çiftçilikte terk ediş var. İnsanlar nasıl geçiniyor? Emekli maaşı olanlar maaşıyla, kimileri de fabrikada işe giriyor asgari ücretle geçiniyor. 2 bin Lira daha kârlı geliyor.
Ağırlık çeltik ekimi ve 6 bin dönüm çeltik ekiliyor ama bu yıl özellikle elektrik maliyeti iki kat arttı.
“OKULA GİDEN 15 ÇOCUĞUMUZ VAR”
Seçmen sayımız 445'ti 18 yaş altı köyümüzde 30 kişi genç artık yok. Çocuk zaten yok. İstatistiklere göre doğum sayısına bakıldığında her yıla bir ya da iki. 180 haneli köyümüzde 15 öğrencimiz, 4 sınıf açık 5 köyün toplamı 44 öğrenci. Üzülüyoruz.”