
Son dönemlerde yapılan düzenlemeler sayesinde gençlerin çalışma hayatında daha aktif rol almaları hedefleniyor. Uygulanmakta olan girişimci teşviklerine ilave olarak istihdam teşvikleri de gençlerin istihdamının artırılmasında önemli bir rol oynuyor.
Tüm bu teşvikler kapsamında 18-29 yaş arasında olup ilk kez iş yeri açan gençlerin BAĞ-KUR primleri bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanıyor. Bu teşvikten yararlanacak olan kişilerin genç girişimcilerde kazanç istisnası kapsamında olması, BAĞ-KUR kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk kez sigortalı olması, serbest meslek ya da ticari faaliyeti dolayısıyla adına ilk kez bir vergi mükellefiyeti açılmış olması gerekiyor. Ayrıca, şahıs şirketi ya da adi ortaklık kurulmuş olması şartı da aranıyor.
Bunun dışında; kişinin kendi işinde çalışıyor ya da işi kendisinin sevk ve idare ediyor olması isteniliyor. Faaliyet adi ortaklık ya da şahıs şirketi bünyesinde yapılıyorsa, ortaklar arasından yalnızca en genç yaştaki ortak sigorta teşvik priminden yararlanabiliyor. Prim teşvikinden yararlanılabilmesi için tüm ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşıması zorunluluğu olup; ortaklardan herhangi biri teşvik şartlarına uygun olmadığı takdirde diğer ortaklar da sigorta teşvik priminden yararlanamıyorlar.
Sigorta prim teşvikinden yararlanmak isteyen sigortalı kişilerin tescil işlemleri, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’ndaki mükerrer 20. Madde kapsamında; bağlı bulunmakta oldukları vergi dairesinden alabilecekleri “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesi ile bağlı bulunmakta oldukları Sosyal Güvenlik İl / Merkez Müdürlükleri tarafından yapılıyor.
18-29 yaş arasında olup ilk kez gelir vergisi mükellefi olarak bir iş yeri açan gençler için 3 yıllık vergi istisnası uygulanıyor. Her vergilendirme döneminde 75.000 TL olarak uygulanmakta olan bu istisna kapsamında; örneğin bir vergi döneminde 150.000 TL’lik fatura kesen kişinin işletme giderleri 50.000 TL ise vergi matrahı 75.000 TL’lik istisnanın kesilmesinin ardından kalan 25.000 TL olarak belirleniyor.
Söz konusu istisnalardan faydalanılabilmesi için işe başlanılan tarihten itibaren 10 gün içerisinde, bağlı bulunulan Vergi Dairesi’ne işe başlama bildiriminde bulunulması gerekiyor. Gerekli bildirimin süresi içerisinde yapılmadığı durumlarda istisnadan faydalanılamıyor. Ayrıca; anonim ya da limited şirket gibi bir tüzel kişilik olarak değil gerçek kişi olarak vergi mükellefi olunması gerektiğinden adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurulması şekliyle vergi mükellefi olanlar, diğer şartlar açısından da uygun olmaları durumunda bu istisnadan yararlanabiliyorlar.
Eğer herhangi bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin devralınması suretiyle bu istisnadan yararlanılmak isteniyorsa, bu durumda devralınan işletmenin ya da mesleki faaliyetin sahibinin istisnadan faydalanacak olan kişinin eş veya üçüncü derece dahil olmak üzere kan ya da kayın hısımları yani yakını olmaması gerekiyor. Ancak devrin ölüm dolayısıyla gerçekleşmesi durumunda bu istisnadan yararlanılabiliyor. Daha açık bir ifadeyle, ölüm dolayısıyla faaliyetin eş ve çocuklar tarafından sürdürüldüğü durumlar hariç olmak kaydıyla, faaliyeti durdurulmuş ya da faaliyeti devam etmekte olan herhangi bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş ya da üçüncü derece dahil kan ya da kayın hısımlarından devralınmadığı durumlarda bu istisnadan yararlanılması söz konusu olabiliyor.
Oyun Şirketi Kurmak İçin Neler Gereklidir?
Oyun sektörü oldukça büyük bir pazar payına sahip olduğundan pek çok kişi bu pastadan pay almak istiyor. Oyunlar günümüzde sanal mağazalara yüklendikten sonra yüksek miktarlarda gelir elde edilmesini sağlayabiliyor. Gelirin olduğu her ortamda, istisnalar söz konusu olmadığı takdirde vergi de olacağından; bu sektörde faaliyet gösteren ve gelir elde eden kişilerin ve kurumların bu konuda sorumlulukları bulunuyor.
Oyunların ve uygulamaların sanal mağazalara yüklenmesi, söz konusu oyunların ve uygulamaların gayri maddi haklarının satıldığı anlamına gelmiyor. Herhangi bir oyundan gelir elde etmenin birkaç farklı yolu bulunuyor. Apple Store’da ve Google Play’da yer alan ve ücretli olan oyunlar satın alma suretiyle kullanıcılar tarafından indirilebiliyor. Oyun bedava olsa dahi oyun içerisinde kullanılan oyun paraları, silahlar, itemler satın alınma yolu ile kullanılabiliyor. Her iki durumda da kullanıcılar parayı App Store’a ya da Google Play’e ödüyor, bu platformlar kendi komisyonlarını kestikten sonra tutarı oyun sahibinin hesabına yatırıyorlar. Elde edilen gelir bu durumda kurumlar vergisi ya da gelir vergisine tabi oluyor. Reklam geliri kapsamında olması nedeniyle bu gelir için yurt dışı yazılım hizmetlerine sağlanan % 50 istisnadan yararlanılamıyor. Bu istisnadan yalnızca oyunun ya da mobil uygulamanın tüm hakları ile yurt dışı müşteriye satılması durumunda faydalanılabiliyor.
Tüm bu sebeplerden dolayı, bazı vergilendirme avantajlarından yararlanılması için oyun şirketi kurmak ve genç girişimci şirketi kurmak isteyen girişimciler genellikle limited şirket kurmayı tercih ediyorlar. Limited şirket kuruluşu esnasında yapılması gereken işlemler vekalet verildiği takdirde mali müşavirler tarafından hızlı ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilebilmekte olup; İzmir mali müşavir hizmetleri kapsamında şirket kuruluşu da dahil olmak üzere yapılmakta olan tüm işlemlerin ücretlendirilmesinde İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından belirlenen tarifelerin baz alındığı biliniyor.
(Reklam Haber)