
Edirne'de Meriç Nehri'nde yıllardır yaşanan taşkınlara çözüm olarak DSİ tarafından 2015 yılında yapımına başlanarak 2019 yılında tamamlanan Karaağaç Bypass Kanalı'nın “fikir babası” DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı, Makine Yüksek Mühendisi Hüseyin Erkin, geçtiğimiz hafta görülen yağışlar nedeniyle nehir debilerinin artması karşısında projenin taşkın önleme görevini yaptığının net bir şekilde görüldüğünü kaydetti.
DSİ Emekli Bölge Müdür Yardımcısı Erkin, yaptığı yazılı açıklamada, 'Karaağaç Baypass Kanalı'nı 2006 yılından itibaren gündeme gelen Meriç Taşkını'na çözüm olarak, 9 Şubat 2012 tarihli gazetemizde gündeme getirdiğini anımsatarak, bunun' 2015 yılında zamanın ilgili bakanı tarafından da benimsendiğinin altını çizdi. Erkin şunları kaydetti:
“Sayın bakanın verdiği talimatla güzide kurumumuz DSİ makine imkanlarıyla açılmaya başlanarak 2019 da tamamlandı. Kanalın menba ve mansap bağlantıları benim düşündüğüm konuma henüz getirilmedi ama yapılacak inşallah. Üç gündür sağanak yağışlar sonucunda nehir debilerin artması sonucu nehirler ile birlikte kanalın çalışma fonksiyonunu da takip ettim.
KANALDA TAŞKIN DEBİSİNİN YÜZDE 6'SI
DSİ'nin Meriç ve kanal üzerindeki akım gözlem istasyonlarından ölçülen değerlere baktığımızda 14 Ocak 2021 saat 14.00 debilerine göre Meriç debisi 920 m3/s, Baypaas Kanalı debisi 58 m3/s bu miktarların toplamı 978 m3/s olup Meriç ve Arda dan gelen debilerdir. Şu anda bypass kanalı yapılan hesaplama değerlerine uygun olarak taşkın debisinin yüzde 6'sını geçirmektedir. Önceki yıllarda vuku bulan taşkınlarda Meriç ve Arda nehirleri ortalama debisi olan 1850 m3/s debinin yüzde 10'dan fazlasını her zaman baypas kanalı geçirecektir. Zaten kanalın hidrollik hesaplama değerlerinde kanal 200 m3/s'den fazla taşkın debisini geçirecek şekilde kesiti hesaplanarak yapılmıştır.
REKREASYON ALANLARI ELEKTRİK ÜRETİMİ - SULAMA
Buna göre 'Karaağaç Bypass Kanalı'' düşünülen pik taşkın debilerini sönümleme görevini yapacak şekilde dizayn edilmiştir. Baypass kanalı için düşündüğümüz faydalardan biri olan taşkın önleme görevini yaptığı görüldü, kanalın Meriç giriş ve çıkış ağızlarına konacak regülasyon kapak sistemi ile kanaldan alınacak su ile Karaağacın 20 bin dönüm tarım arazisi sulanacak, kanal çıkışına konacak 1000 KW mini HES ile yılda 5 milyon kwh elektrik elde edilecek, hazırlanacak rekreasyon projesiyle yüzme havuzları dahil çok güzel bir rekreasyon alanları yapılabilecektir.
DSİ'YE TEŞEKKÜR
Bunları DSİ ile protokol yaparak Edirne Belediyesi'nin yapıp işletmesine hiç bir yasal engel yoktur. Kanal ile asa haline gelen su akışının Meriç ve kanaldan rahat ve paylı olarak akması sağlanacak şekilde oluşacak rusubat ve kum birikimleri kontrol altında tutularak temizlenmelidir. Geç de olsa Karaağaç Bypass Kanalını hayata geçiren bölgemizin önemli kurumu DSİ teşkilatına teşekkür ediyorum. Ülkemizin kamu uygulama üniversitesi niteliğinde olan DSİ teşkilatında çok şey öğrenerek bölgemize hizmet etmekle DSİ adına gurur duyuyorum.
TUNCA YATAĞI
Edirne merkezde Sarayiçi'nin su altında kalmaması için Tunca yatağının Kanuni Köprüsü bölümü Tavukormanı dahil 50 metre genişletilmesi ve yatağında akması için de, Meriç'e bağlandığı noktasından Hatipköy'e kadar ıslah edilip temizlenmesi gerekiyor.”