
İsmail DEMİRAY
Edirne'de geçen ilk polisiye kitap olan 'Yanlış Adam'ın yazarı Umut Çalışan, Kent Kitap tarafından yayına hazırlanan kolektif bir kitapla yeniden okurlarla buluştu.
Umut Çalışan'ın 'Kent'e Klark Çeken Öyküler' adıyla piyasaya sunulan kitabında 20 farklı yazara ait 21 öykü yer alıyor. Yazar Çalışan, yeni kitabıyla ilgi sorularımızı şöyle yanıtlıyor:
-Kolektif Kitaplar hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Son zamanlarda pek çok tercih edilen bir yayın çeşidi oldu bu. Birkaç yazar bir araya gelip belli bir konsept üzerine ya da tamamen bambaşka şekillerde öyküler üretip tek bir başlık altında yayınlıyorlar. Bu sayede kendinizi diğer yazarların okuyucu kitlesine de tanıtma imkânı buluyorsunuz. Tabi herkes kendi sevdiği yazarın penceresinden bakarak okuduğu için diğer bir yazarın tarzı aynı okuyucuya kötü gelebiliyor. Bu benim ikinci kolektif çalışmam. Bundan kısa bir süre önce de 'Aslında Yaşanmadı' isimli bir kitapta çok değer verdiğim isimlerle birlikte çalışma imkanı buldum. Adımın onların yanına yazılması güzel bir duyguydu.
-Peki bu kitaptaki öykünüz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Gördüğüm kadarıyla kitabınızın devamı niteliğinde bir çalışma olmuş? Doğru mu?
-Aslında hem evet hem de hayır. Kitabın ardından en çok eleştiri aldığım konu Komiser Cengiz'in akıbetinin belirsiz kaldığı ve onun hakkında hala yazılması gereken bir şeylerin olduğuydu. Pek çok tanıdığım her seferinde şaka yollu da olsa Komiser Cengiz'in hatırını soruyorlardı. Bu açıdan evet, okurun merakını giderecek şekilde bir devam öyküsü olduğu söylenebilir. Ancak gerek Cengiz'in içine girdiği ruh hali ve öykünün yazım tekniğini göz önüne alırsak ortaya bambaşka bir hikaye çıktı.
-Adettendir, sormasak olmaz. Yeni kitap ne zaman?
- Yine Edirne'de geçen bir macera olacak. Ama yazarlık henüz benim için bir yaşam şekli değil. Gündüz tam zamanlı bir işim, ilgilenmem gereken bir ailem ve daha okumak istediğim bir sürü kitap ve takip ettiğim diziler var. Bunlardan arta kalan zamanlarda yazmayı seviyorum ve bunun böyle devam etmesini istiyorum. Zira yazmayı bir keyif işinden çıkarıp bir mecburiyete dökersem yazdıklarımın doğallığını yitireceğini düşünüyorum. O Yüzden zaman için bir şey söyleyemem.