
Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI
Kamu Sen'e bağlı Türk Eğitim Sen, tüm illerde eş zamanlı Öğretmenlik meslek kanunun bir an önce TBMM'ye sevk edilerek yasalaşması, eğitim çalışanlarının ekonomik taleplerini içeren kitlesel basın açıklaması yaptı.
Türk Eğitim Sen Edirne Şubesi eş zamanlı kitlesel basın açıklaması için PTT önünde buluştu. Şube Başkanı Mustafa Kaplan, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıran ve mesleğin statüsünü sağlam bir zemine kavuşturacak bir meslek kanunu talebini yıllardır ortaya koyduklarını anımsattı.
Meslek Kanununda olmasını talep ettikleri hususları da paylaşan Kaplan özetle şunları söyledi:
'Hazırlıkları tamamlandığı söylenen Meslek Kanununun eğitimin paydaşlarıyla henüz paylaşılmamış olmasını da anlayabilmiş değiliz. Kapalı kapılar arkasında süreç yürütülmesini kabul etmiyoruz. Meslek Kanununun bir an önce paydaşlar ve kamuoyu ile paylaşılması noktasında Bakanlıktan bir an önce adım atmasını bekliyoruz.
Eğitim çalışanları 23 Ekim 2018 tarihinden beri beklemektedir. Söz verildiği halde üç yılı aşkındır Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili somut bir adım atılmamış olması kabul edilemez bir durumdur. Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır. Bundan dolayı bu konuda daha fazla gecikme yaşatılmamalı ve 2022 bütçe görüşmelerinin tamamlanmasıyla birlikte meslek kanunu TBMM gündemine getirilmeli ve derhal yasalaşmalı.
Mesleğin statüsü sağlam ve yasal bir zemine kavuşturacak, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını artıracak tedbir ve düzenlemeleri hayata geçirecek olan Öğretmenlik Meslek Kanununu destekliyoruz. Ancak, mevcut hak ve kazanımlarımızı riske atacak gelişmelere karşı da gereken her türlü hukuki ve demokratik hakkımız kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.
ÖĞRETMEN MAAŞI =1 CUMHURİYET ALTINI
Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdir. Dolayısıyla alım gücünün giderek düştüğü, enflasyon rakamlarının ortada olduğu bu dönemde tüm öğretmenlerimize, eğitim çalışanlarına ve kamu çalışanlarına son bir yıldaki kayıpların telafisi için en az 1000 TL seyyanen zam yapılmalı, %3 refah payı maaşlarına eklenmeli.”