
Olgay GÜLER
Türkiye genelinde artan enflasyon ve döviz kuru nedeniyle eczanelerde, maliyetleri yükselen firmalardan ilaç temini sıkıntısı yaşanmaya devam ediyor.
İlaç sektöründe firmalar, artan enflasyon ve döviz kurundaki artış nedeniyle girdi maliyetlerinin yükselmesiyle piyasaya ilaç vermekte tereddütlerini sürdürüyor. Firmalar, sabit kur uygulamasıyla 4 lira 57 kuruşa sabitlenen Euro üzerinden hesaplanan ilaç fiyatlarının maliyetlerini karşılamamasından şikayet ederken, eczaneler ise ilaç temininde yaşanan sıkıntının hat safhaya ulaştığını belirtiyor. Göz-ler, Şubat ayının 3'üncü haftasında yeniden belirlenecek fiyatlara kilitlenirken, Edirne Eczacılar Odası Eski Başkanı, Eczacı Şükrü Ciravoğlu, bugün itibariyle piya-sada bulunamayan ilaçların 850 kalem civarına çıktığını belirtti.
'850 KALEM İLAÇ PİYASADA BULUNAMIYOR'
Sorunun Kasım ayı başından beri yaşandığını söyleyen Ciravoğlu, "Yaklaşık Kasım ayı başından beri, aşağı yukarı 3 aydır giderek artan bir sıkıntı var ilaç piyasasında ve bugün itibariyle had safhaya ulaşmış durumda. Piyasada bulunamayan ilaçların sayısı arta arta bugün itibariyle 850 kalem civarında ilaç piyasada bulunamaz hale geldi. Aslında kare kodlu ilaçlar bunlar. Yani devlet tarafından kimin elinde olduğu görülebilecek, belirlenebilecek durumda. Ama sorgulamaya kalktığınızda herkes birbirinin üzerine atıyor, eczanelerde yok, depoların elinde de yok. Firmalara soruyorsunuz başka bahaneler ileri sürüyorlar" dedi.
'ANA NEDEN ENFLASYON VE DÖVİZ KURU'
Enflasyon ve döviz kurundaki artışın sorunun ana nedeni olduğunu belirten Ciravoğlu, "2 yönlü sıkışma var. Birincisi hammaddenin büyük bölümü ithal, yurtdışından geliyor. Bundan dolayı kur makasının açılması nedeniyle ciddi bir yük bindi üstüne. Diğer yönü de içerideki enflasyon bugün hükümetin açıkladığı rakamlarla yüzde 36 ki reel piyasa bunun çok üstünde. Yüzde 36 olarak bile kabul etseniz yine işçilik maliyetleri, asgari ücretin yüzde 50 oranında arttırılması, diğer girdiler yani üretimde kullanılan yerli insan gücü, enerji ve benzeri şeylerin de fiyatları otomatikman ciddi boyutta artmış durumda. Dolayısıyla fiyatlar çok gerçek maliyetin altında kalmış oldu. Bu durum firmaları zorluyor. Yürütülmek zorunda olan bir hizmet var ama bir yerde herkesin de bir dayanma gücü var. Bunu idare etmeye çalışıyorlar. Bazı kalemlerde ciddi yokluk oldu" diye konuştu.
'BULUNAMAYAN İLAÇTA EŞDEĞERİYLE ÇÖZÜYORUZ'
Herkesin Şubat ayında açıklanacak fiyatlara kilitlendiğini belirten Ciravoğlu, burun spreyinden, tansiyon ilacına kadar bulunamayan çok sayıda ilaç olduğunu kaydetti. Ciravoğlu, "Şu anda piyasadaki durum, hastalar reçetelerle eczanelere başvurduğunda reçetenin önemli bölümünde eksik oluşuyor. En az bir veya iki kalem bulunamıyor. Depolarda da bulunamıyor. Bu durumda eczaneler kendi arasında elinde kalan varsa o reçeteleri bulunabilecek yerlere yönlendirebiliyorlar. Başka eczanelere bakın diyoruz. Tesadüf elinde kalmış olan varsa 1-2 tane, onunla tamamlayıp reçeteyi tamamlamaya gayret ediyorlar. En basitinden burun spreyinden tutun da tansiyon ilacına, diyabet ilacına varana kadar bulunamayan ilaçlar var. Kanser ilaçlarının da bir kısmında yaşıyoruz. Bir şekilde eş değerlerle çözülüyor bunlar. Eş değeri olmayanlar başka tedavi yöntemlerine geçiyor" ifadelerini kullandı.