ANASAYFA
29 Mayıs 2023 Pazartesi
Açılış Sayfam Yap!
Sık Kullanılanlara Ekle
Matbaa Hizmetleri
Künye
Reklam
İletişim
Siyaset
Ekonomi
Sağlık
Spor
Kültür-Sanat
Güncel
Röportaj
Resmi İlan
Yazarlar
E-Gazete
Video Galeri
Çiftçi (u)mutsuz!
Edirne Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'nin, yıllardır uygulanan hatalı tarım politikaları yüzünden tarımsal ürünlerde dışa bağımlı hale geldiğini, genç nüfusun köyde tutulamadığını belirtti...  3,4 milyon hektarlık iki Trakya büyüklüğünde alanın ekilemediğine dikkat çeken Yanılmaz, "14 Mayıs Dünya çiftçiler gününde, çiftçi gelecekten umutsuz,  çiftçi mutsuz. Köylümüzü çiftçi yapamadık ve yeteri kadar tarımsal eğitim veremedik" diye konuştu... 
Haberin Yayın Tarihi: 14-05-2022 07:48
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto
Çiftçi (u)mutsuz!

Olgay GÜLER
Edirne Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilciliği tarafından, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. 
Oda'nın Mimarlar Odası Edirne Şubesi'nde bulunan temsilciliğinde yapılan açıklamaya İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. İl Temsilcisi Yanılmaz, özellikle son yıllarda köyden kente devam eden göçe dikkat çekti. Özellikle genç nüfusun tarımı sürdürecek özgün bir eğitime kavuşamadığını kaydeden Yanılmaz, tarımsal faaliyette bulunan nüfusun ve ÇKS ye kayıtlı çiftçilerin sayısının gittikçe azaldığını söyledi. 
'GENÇLERİ KÖYDE TUTAMIYORUZ' 
Gençlerin köyde tutulamadığını ifade eden Yanılmaz, "Özellikle gençleri köyde tutamıyoruz ve kendilerine de iyi bir tarımsal eğitimi de veremiyoruz. Gençler özellikle şehirde 'ne iş bulursak çiftçilikten daha iyidir' mantığıyla hareket ederek tarımdan kopuyorlar. Bu da son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor ve köylerde sadece yaşlı nüfus kalıyor" dedi. 
'İKİ TRAKYA BÜYÜKLÜĞÜNDE ALAN EKİLEMİYOR' 
Türkiye'de bir çok batı ülkesinde bulunmayacak kadar geniş tarım arazilerinin olduğuna dikkat çeken Yanılmaz, "Sayın Tarım Bakanı Kirişçi; ülkemiz dışında bazı ülkelerde tarım arazileri kiralayarak tarımsal faaliyetten bahsetmektedir. Şu an ülkemizde yaklaşık iki Trakya büyüklüğünde (3,4 milyon hektar alan) değişik ekonomik nedenlerden ve uygulanan yanlış tarımsal politikalardan dolayı ekilmiyor ya da ekilemiyor. Bence bazı ürünlerin tercih edilerek bu alanlarda ekilmesi teşvik edilebilir. Örneğin şu anda ülkemizde ayçiçeği yağı tüketimi 3 milyon ton iken, üretim ise 1.850 bin ton civarındadır. Stratejik ürün haline gelen ve dışa bağımlı durumda olduğumuz ayçiçeğinin ekim alanlarının genişlemesi hususunda desteklemelerin artırılması ve teşvik verilmesi de önemli hale gelmiştir" diye konuştu. 
'YANLIŞ SULAMA YAPILIYOR' 
Ülkenin bazı kesimlerinde halen uygulanan sulama yöntemlerinin de bilimsel olmadığına vurgu yapan İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, "Ne var ki halen ülkemizin bazı yörelerinde uygulanan sulama yöntemleri ve su kaynaklarının kullanışı hiç de ilmi ve bilimsel değil. Yapılan hatalı planlamalar sonucu ekilen ürünler gereksiz ve aşırı su tüketen ürünlerin kazancının yüksekliğinden ötürü tercih edilmesinden dolayı tarım arazilerinin çoraklaştığı, verimlerin azaldığı ve o bölgelerde yer altı suyu seviyesinin düşmeye başladığı gibi olumsuzluklarla da karşılaşılmaktadır. Konya, Aksaray illerinde ve civar bölgelerde bunu görebilmek mümkün. Ayrıca Türkiye'nin diğer sulu tarım alanlarında da bu gibi olumsuzlukları görebiliyoruz" ifadelerini kullandı. 
'ÇİFTÇİ MUTSUZ VE UMUTSUZ' 
Türkiye'nin, yıllardır uygulanan hatalı tarım politikaları yüzünden tarımsal ürünlerde dışa bağımlı hale geldiğini belirten Yanılmaz, "Ekmek ve yağ fiyatları beklenenin çok üzerinde ve hızlı bir şekilde yükselişe geçti. Buğday ve ayçiçeğinde dışa bağımlılığımız ortaya çıktı. Ekmek fiyatları halen artmaya devam etmekte ve güvenilir ve ucuz gıdaya ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. 14 Mayıs Dünya çiftçiler gününde, çiftçi gelecekten umutsuz,  çiftçi mutsuz. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki köylümüzü çiftçi yapamadık ve yeteri kadar tarımsal eğitim veremedik" şeklinde konuştu. 
'HAYVANCILIK GÖÇMEN NÜFUSA KALDI' 
Bitkisel üretimin gerilediği kadar hayvancılığın da gerilediğini kaydeden Yanılmaz, "Ülkemizde çoğu bölgede hayvan bakıcıları ya Afganlı ya da Suriyeli göçmenlerden oluşmaktadır. Hayvancılık ta köylerde genç nüfusun bulunmayışından dolayı tamamen göçmen nüfusa kalmış durumda. Bu olumsuz örnekleri çoğaltabiliriz. Dişi düveler kesime gidiyor. Et fiyatları da hızla artmaya devam ediyor" dedi.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter Linkedin
  ÇOK OKUNANLAR
Genç kız evinde ölü bulundu
Yunan gümrüğüne 'köy garajı' benzetmesi
Öğretmen Nurten Gezgin Zımgı vefat etti
Silahlı kavgaya 2 tutuklama
TÜ Hastanesi'nde büyük yenilik
İkinci Bülbül Adası!
Türkiye 'Erdoğan'dedi…
Kuvvetli yağış uyarısı!
‘Yorulmak yok’
Enez'de Süper heyecanı
  GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Birgün Gazetesi Bugün Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi
Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi Gunes Gazetesi
Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi
Star Gazetesi Takvim Gazetesi Taraf Gazetesi Türkiye Gazetesi
Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yenisafak Gazetesi
Yeni Hudut Gazetecilik ve Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti
Babademirtaş Mah. Üç Şerefeli Camii Arkası No:7 EDİRNE
Sanal Ofis

Marküteri Parke