
Olgay GÜLER
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt , görüntüsü ve lezzetiyle Edirne'nin bağrından çıkan en önemli gastronomik değerlerden ciğer sarmanın Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan coğrafi işaret tescili alması üzerine düzenlediği basın toplantısında, Edirne'nin coğrafi işaretli ürün sayısının 10'a çıktığını belirterek, "Bu ürünlerin sayısını ne kadar çok arttırırsak bölgemiz açısından o kadar turizme katkı sunmuş oluruz" dedi...
'ÜRÜN SAYISINI NE KADAR ARTTIRIRSAK, TURİZME O KADAR KATKIDA BULUNURUZ'
Edirne'nin ürünlerinin coğrafi işaret tescili alması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirten Zıpkınkurt, "Edirne'de coğrafi işaretli ürünlerin sayısı 10'a çıktı Edirne Ciğer Sarma ile birlikte. Ciğer Sarma'nın da tescilini Edirne'nin bir yöresel yemeği olarak Ticaret ve Sanayi Odası olarak almış bulunuyoruz. Coğrafi işaretli ürünleri Edirne'miz açısından çoğaltmamız anlamında ciddi bir çaba sarf ediyoruz. Şehirler, coğrafi işaretli ürünlerini arttırdıkça, gelen misafirler bu ürünlere talepte bulunuyorlar, dolayısıyla ürünün değeri artıyor ve işletmelerimiz açısından daha kârlı hale gelebiliyor. Dolayısıyla coğrafi işaretli ürünler hem Edirne'miz, hem de bölgemiz açısından zengin bir çeşide sahip. Malum Edirne'de 10 coğrafi işaretli ürün var, Kırklareli'nde 4 tane, Tekirdağ'da 7 tane, Çanakkale'de 10 tane var. Dolayısıyla bu ürünlerin sayısını ne kadar çok arttırırsak bölgemiz açısından o kadar turizme katkı sunmuş oluruz" dedi.
'İŞLETMELERDE MENÜLERDE DAHA FAZLA YER ALMASINI SAĞLAYACAĞIZ'
Sırada Acıbadem Kurabiyesi, Lalapaşa Karakovan Balı, Aynalı Süpürge ve Bademli Kurabiye'nin olduğunu ifade eden Zıpkınkurt, "Sırada Acıbadem Kurabiyesi, Lalapaşa Karakovan Balı, Aynalı Süpürge ve Bademli Kurabiye var. Dolayısıyla bunların da müracaatları yapıldı, inşallah önümüzdeki günlerde olumlu sonuç çıkarsa paylaşacağız. Bugün hem bunu tanıtalım hem de tadına bakalım istedik. Sebebiyse, şehirde bilinmesine rağmen esnaf lokantalarında çok fazla yok. Dolayısıyla bunları esnaf lokantalarının menülerine sokmak için çalışmalarımız var. Belirli yerlerde var ama önümüzdeki günlerde şehirdeki esnaf lokantalarını gezerek bunları onlara anlatacağız ve menülerine koymak için çalışmalar yapacağız. Normalde standart bir yemek yediğiniz zaman fiyatının en az coğrafi işaretli olduğunu üzerine daha fazla kâr koyabilirsiniz. Gelen misafiri bu rahatsız etmez çünkü yöresel, coğrafi işaretli bir üründür. İşletmeler açısından kârlı bir çalışma olur. Umuyorum işletmelerimiz de bunlara özen gösterirler ve hem bu yöresel lezzetler yaşamaya devam eder ve gelecek nesillere de böylelikle aktarılmış olur" diye konuştu.
ÜRÜN SAYISI 10'A ÇIKTI
Edirne'de Ciğer Sarma ile birlikte tescil ettirilmiş ürün sayısı 10'a çıktı. Bu ürünler; Devai Misk Helvası (2021 ), Edirne Badem Ezmesi (2021) , Edirne Beyaz Peyniri (2007), Edirne Mis Meyve Sabunu (2019), Edirne Tava Ciğeri (2010), Keşan Satır Et (2012), Keşan Siğilli Bamyası (2021), Meriç Kara Kavunu (2021), İpsala Pirinci ( Menşe / 2016 ) ve Edirne Ciğer Sarması (2022)