
Olgay GÜLER
Edirne Kent Konseyi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve SOL Parti'nin de aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, 'Millet Bahçesi' yapılmak istenen Söğütlük Kent Ormanı'nın bugün başlayacak ihale sürecinin iptal edilmesi için Edirne Adliyesi'ne başvurdu.
Edirne Belediyesi'nin yakın zamana kadar kiracı olarak işletmesini devraldığı Söğütlük Kent Ormanı, Orman Genel Müdürlüğü tarafından 'Millet Bahçesi' projesi için geri alındı. Aynı zamanda doğal sit alanı olma özelliği taşıyan ormanda yapılmak istenen millet bahçesinin bugün ihale sürecinin başlayacağı bilinirken, Edirne Kent Konseyi, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği ve SOL Parti gibi sivil toplum kuruluşlarıyla siyasi parti temsilcililerinin de aralarında bulunduğu grup konuyu yargıya taşıdı. EKK Başkanı Nihat Çolak, ihale sürecinin iptal edilmesi için Edirne Adliyesi'ne dilekçe verdiklerini belirtti. Çolak, Söğütlüğün doğal olarak bırakılması gerektiğini belirtip, sahip çıkacaklarını söyledi.
'YASAL SÜRECİ BAŞLATTIK'
Konuyla ilgili bütün itiraz dilekçelerini hazırlayarak Edirne Adliyesi'ne verdiklerini kaydeden Çolak, "Bildiğiniz gibi 20 Eylül'de Söğütlüğün Millet Bahçesi yapılmasıyla ilgili ihalesi var. İhalenin acilen durdurulması için kurum temsilcileri ve vatandaşlar olarak bugün dava dilekçemizi Edirne Adliyesi'ne ilettik, yasal süreci de başlatmış olduk. Tabii ki sadece yasal süreç değil, aynı zamanda tüm Edirnelilerin, tüm kurumları, kentine ve çevresine sahip çıkan kişileri bu mücadeleye davet ediyoruz, Söğütlüğe sahip çıkmaya çağırıyoruz, Söğütlük doğal kalsın istiyoruz" dedi.
'SÖĞÜTLÜĞÜN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ, SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Söğütlüğün hali hazırda yerli yerinde bir kullanımı olduğunu belirten Çolak, "Bugüne kadar Söğütlüğün kullanımı ile ilgili de aslında çok da oturan, yerli yerinde bir kullanım söz konusuydu. Orada festivaller yaptık, şenlikler yaptık. Edirneliler orayı gayet güzel, özgürce gayet rahat kullanabiliyorlardı. Fakat bu kullanım mı rahatsız etti, ya da ne oldu bilmiyoruz, yer mi bulamadılar bir doğal sit alanı olan bir bölge, bir orman yapay bir parka çevrilmek isteniyor. İçerisinde baştan sona kadar uzanan asfalt bir yol var. Oraya iş makineleri girecek. Orada, canlıları ve bitkisiyle birlikte doğal bir yaşam var. Bunun etkilenmemesi, kaybolmaması mümkün değil. Bizim talebimiz burası doğal kalsın, önceki haliyle kullanıma devam edilsin. Buraya iş makineleri girmesin, artık yeter, Söğütlük üzerinden bir şey yapılmasın. Yıllarca bu denendi. Hatta bu konuda hayatını kaybedenler oldu, İzzet Arseven buna örnek. Oranın ticarileştirilmesine karşı duran bir büyüğümüzdü, bunu canıyla ödedi ve saygıyla anıyoruz. Biz Söğütlüğün takipçisi olacağız, bırakmayacağız, sahip çıkacağız" diye konuştu.
4373 TAŞKIN VE 3621 KIYI KANUNU
DSİ emekli Bölge Müdür Yardımcısı, Yüksek Makine Mühendisi Hüseyin Erkin ise sosyal medya hesabından gerçekleştirdiği paylaşımda 4373 Taşkın ve 3621 Kıyı Kanunu hükümlerine göre Meriç Nehri kenarı Söğütlük ve Bülbül Adası bölgesine yapı yapılamayacağına dikkat çekti.