TMMOB Edirne İKK Temsilciliği'nce 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla yapılan basın açıklamasında hak kayıpları ve ücret adaletsizlikleri protesto edildi...
Haberin Yayın Tarihi: 20-09-2022 06:45
Olgay GÜLER
TMMOB Edirne İKK Temsilciliği, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.
Mimar, mühendis ve şehir plancıları yaşadığı hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için 19 Eylül 1979'da TMMOB'nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar pek çok iş yerinde üretimi durdurdu. Eylemin ardından her 19 Eylül Türkiye'de, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başladı. Dayanışma gününün 43'üncü yıldönümünde TMMOB Edirne İKK temsilciliği tarafından açıklama yapıldı. TMMOB Mimarlar Odası'nda gerçek-leştirilen açıklamayı, İKK Sek-reteri Egemen Kurtedere okudu. Kurtedere, 19 Eylül'ün önemine değindi.
'EMEĞİYLE GEÇİNENLERİ GÜNDEMLERİ HİÇ DEĞİŞMEDİ'
19 Eylül iş bırakma eyle-minin, ülkesi için düşünen, planlayan, üreten mühendis, mimar ve şehri plancılarının kendi öz güçlerinin farkına vardığı tarih olduğunu söyleyen Kurtdere, "Nasıl ki 15-16 Haziran 1970 direnişi ülkemizdeki işçi sınıfının özgücünü dosta düşmana gösterdiyse, 19 Eylül 1979 İş Bırakma Eylemi de ülkemizdeki mühendis, mimar ve şehir plancılarının toplumsal gücünü ve taleplerini görünür kılmıştır. Aradan geçen uzun yıllara rağmen bu ülkede emeğiyle geçinenlerin gündemleri neredeyse hiç değişmemiştir. İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz, tüm halkımızın olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırmaktadır. Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştiriliyor" dedi.
'MESLEKTAŞLARIMIZ GİDEREK DAHA ZOR KOŞULLARDA ÇALIŞIYOR'
Özlük haklarının da giderek budandığını söyleyen Kurtdere, "Gerek kamuda gerek özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini, planlama, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerini yürüten tüm meslektaşlarımız giderek daha zor koşullarda çalışmaktadır. 'Parti Devleti' anlayışıyla yönetilen kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüzedir. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, is riski de giderek büyümektedir. Yandaş konfederasyonla imzalanan toplu sözleşmeler, şaibeli enflasyon rakamlarıyla birleşince kamu emekçilerinin her geçen gün daha da yoksullaşmasına neden olmaktadır" diye konuştu.
'TOPLUMSAL ÇIKAR İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'
Diğer tüm idari alanlarda olduğu gibi meslek alanlarıyla ilgili yapılan keyfi düzenlemelerin, halkın iyi ve güvenli mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmeti almasını engellediğini ifade eden Kurtedere,"Bu durumun toplumumuza maliyeti daha büyük felaketler, daha güvensiz bir hayat ve her alanda geri kalmışlık olmaktadır. Mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleki hak ve çıkarlarını korumak aslında tüm toplumun geleceğini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz" şeklinde konuştu.
'HALKIMIZ İÇİN MÜCADEL ETMEKTEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ'
Halk için mücadele etmekten geri adım atmayacaklarını söyleyen Kurtdere, "Herkes bilsin ki bedeli ne olursa olsun halkımız için mücadele etmekten bir adım bile geri adım atmayacağız. Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini tehdit eden uygulamalar karşısında sessiz kalmayacağız. Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB'nin bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve meslektaşlarımızın dayanışmaya ve birlik içinde olmaya en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'nü kutluyoruz" ifadelerini kullandı.