ANASAYFA
27 Eylül 2023 Çarşamba
Açılış Sayfam Yap!
Sık Kullanılanlara Ekle
Matbaa Hizmetleri
Künye
Reklam
İletişim
Siyaset
Ekonomi
Sağlık
Spor
Kültür-Sanat
Güncel
Röportaj
Resmi İlan
Yazarlar
E-Gazete
Video Galeri
‘Kapadokya'ya kıymayın’
Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, Kapadokya gibi doğal ve kültürel bir bölgeye ağır tonajlı iş makinelerini sokmanın kabul edilemeyeceğini belirterek, bunu adeta züccaciye dükkânına girmiş file benzetti ve “Bu yapılan tek kelimeyle kötülüktür” dedi.
Haberin Yayın Tarihi: 24-09-2022 06:54
16 Punto 18 Punto 20 Punto 24 Punto
‘Kapadokya'ya kıymayın’

Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, Kapadokya gibi doğal ve kültürel bir bölgeye ağır tonajlı iş makinelerini sokmanın kabul edilemeyeceğini belirterek, bunu adeta züccaciye dükkânına girmiş file benzetti ve “Bu yapılan tek kelimeyle kötülüktür” dedi.
Prof. Dr. İnci, Cumhuriyet Gazetesi'nin dünkü nüshasında yer alan “Olaylar ve Görüşler” köşesindeki “Kapadokya'ya kıymayın” başlıklı yazısında, “Kapadokya'yı siz koruyamıyorsanız bırakın toprak korusun; zira toprak altındaki büyüklü küçüklü yeraltı şehirleri, kaya evleri ve diğer yontuların varlığı bilinmektedir. Kapadokya, Anadolu kültürel tarihinin önsözüdür, medeniyetler bileşkesidir. Yerleşim Paleolitik çağa kadar uzanır, Anadolu'da yazının ilk görüldüğü yerdir. Bu doğal ve kültürel bölgeye ağır tonajlı iş makinelerini sokmak kabul edilemez. Türkiye'de, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne 6 Aralık 1985'te giren ilk Karma (doğal ve kültürel) Miras Alanı'na zarar veremeyiz” diyerek şöyle devam etti:
“Toprağın altındaki her anıtın, eserin, kültürel varlığın mirasçısıyız. 'Her geçmiş benim de geçmişimdir.' Zarar vermeden geleceğe taşımaya görevli ve sorumluyuz. Anadolu'da binlerce kişinin toplandığı tiyatro ve gösteri alanlarını yapan şehir devletlerini yok mu sayalım, binlerce yıldır bu topraklarda yaşayanları ve eserlerini kırıp çöpe mi atalım? Bunların yapımında çalışan insanları, ustaları, bilgeleri, sanatçıları unutup yapıtlarını parçalayalım mı?
YERÜSTÜ DEĞERLERİ
ICOMOS (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) arkeolojik mirasın korunması tüzüğünde “... eğer gerekli bakım ve yönetim sağlanamayacaksa, arkeolojik mirasın kazılarak ortaya çıkarılmaması” önerisinde bulunmakta. Kapadokya doğal yapısı ve kültürel doku zenginliğiyle gezegende henüz benzeri olmayan varlığımız olup ona zarar vermek akıl tutulmasıdır. 
Kapadokya bölgesinde ilk yerleşim MÖ 5000-6000 tarihlerinde olmuştur. Birçok küçük toplulukların yerleşim bölgesi olan Kapadokya, Hititlerden sonra birden fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Strabon, 'Geographika' adlı eserinde Kapadokya'nın doğuda Malatya, batıda Aksaray, güneyinde Toroslar, kuzeyinde Doğu Karadeniz kıyılarına uzanan geniş bir bölgeye yayıldığını belirtmektedir.
Kolaylıkla oyulabilen kayalar, sivil, dini ve askeri mimari yapılar bölgenin özelliklerini belirlemiştir. Bölgede 6 vilayete dağılan 26 yeraltı şehri olduğu resmi kayıtlardadır. Bölgede yer alan volkanik erozyon, yağmur ve rüzgâr aşındırması ile oluşmuş, nakış gibi işlenmiş peri bacaları, vadiler, dağlar yerüstü değerleridir. Yontularak yapılmış kaya odaları, mezarlar, manastırlar, kiliseler, köyler kimliğimizdir.
TEK KELİMEYLE KÖTÜLÜK
UNESCO'nun Kapadokya için 2014 yılında yayımladığı raporu Burak Murat Demirçivi, şöyle özetlemekte: Alanda ATV (4 tekerlekli arazi aracı) kullanımı zarar vermekte, dünya mirasının sınırları yerel sakinler ve arazi sahiplerince bilinmemekte. Alanın üstün evrensel değerini, hüküm ve otantik özelliklerini sürdürmesini sağlayan yasaların olmasına karşın uygulamalar eksiktir. Alana özgü yeni koruma koşullarına gereksinim vardır. Çalışma planının olmaması, halkın yönetim ile ilgili kararlara katılmaması, bütçenin yetersiz olması, alanı ziyaretçi hasarından koruyacak kullanım planının olmaması, denetimin yetersiz ve plansız olması bu raporda yer alan diğer önemli başlıklardır.
Tüm bunlar yetmezmiş gibi birkaç gün önce yol yapımı için ağır tonajlı iş makineleri alana girdi. Doğal mirasa zarar vererek, altındaki kültürel dokuyu önemsemeden yeni yol açıyor. Adeta züccaciye dükkânına girmiş fil gibi. Bu yapılan tek kelimeyle kötülüktür.

Gönder Yorum Yap Yazdır Facebook Twitter Linkedin
  ÇOK OKUNANLAR
NERCİVAN CANAN VEFAT ETTİ
Eğitimin çınarı Hidayet Altınayar'a veda
Trakya Birlik Devler Ligi'nde 219'uncu
İki TIR çarpıştı: 1 ölü
Edirne'de 39 eve ısınma sistemi
BU ÜLKEDEN NE İSTİYORSUNUZ?
Edirnespor'dan ZTK'na erken veda
Kahraman'dan 'ön seçim' vurgusu
Zehir tacirlerine operasyon
AK Parti'den kandil ikramı
  GÜNÜN GAZETE MANŞETLERİ
Akşam Gazetesi Birgün Gazetesi Bugün Gazetesi Cumhuriyet Gazetesi
Dünya Gazetesi Fanatik Gazetesi Fotomac Gazetesi Gunes Gazetesi
Haberturk Gazetesi Hurriyet Gazetesi Milli Gazete Milliyet Gazetesi
Posta Gazetesi Radikal Gazetesi Sabah Gazetesi Sozcu Gazetesi
Star Gazetesi Takvim Gazetesi Taraf Gazetesi Türkiye Gazetesi
Vatan Gazetesi Vakit Gazetesi Yenisafak Gazetesi
Yeni Hudut Gazetecilik ve Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti
Babademirtaş Mah. Üç Şerefeli Camii Arkası No:7 EDİRNE
Sanal Ofis

smm panel

instagram beğeni hilesi

instagram takipçi satın al

takipçi satın al