
İsmail DEMİRAY
Edirne merkez Karaağaç'ta 20 yıldır çiftçilik yapan Halit Kantur yetiştirip satışa sunduğu kabaklarıyla Karaağaç yolunda bal kabağı severlere görsel ziyafet yaşatıyor.
56 yaşında kendi bahçesinde, kendi aletleri, traktörüyle çeşitli ürünler yetiştirdiğini belirten Halit Kantur bal kabağının yanında domates, biber gibi ürünler de ektiğini söylüyor.
Halik Kantur, kendisi ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide şunları anlattı:
REKORUM 60 KİLO
“Bal kabağını Nisan sonlarında ekiyoruz genelde. Erken ekersek yağmurlar ve soğuk nedeniyle çürüme yapar bal kabağı tohumu. O yüzden Nisan sonlarında havaların ısınmasını bekleriz ekim için. Kabak suyu fazla sevmez. Hemen su vermemek gerekir, üzerinde kabaklar oluşmaya başladıktan sonra su verilir. Kabak kurumaya başladı mı son suyu verip bekletmeye alınır.
Kabak ekim alanımı her yıl değiştiririm. Değiştirmediğim zaman kabak aromasını kaybediyor. Alan değiştirme arası mesafeli olmalı, bu yıl bu tarla, sonraki yıl başka bir tarlada olmalı kabak ekimi.
Bu yılki kabak büyüklük rekorum 45 kilo şimdilik. Daha önceki yıllarda 55/60 kiloya kadar kabak yetiştirdim. Önemli olan kaliteli ürün yetiştirebilmek, onun için emek veriyorum.
PAZAR SORUNU YAŞAMIYORUM
Pazar sorunu yaşamıyorum bal kabağında. Uzun yıllardır bu işi yaptığım için devamlı müşterilerim oluştu yıllar içinde. Günlük satışlarda dilimleyerek ve bütün olarak sattığım gibi, civardaki işletmelere de toptan satıyorum. Bunda ürünlerimi özenle yetiştirmemin de büyük payı var mutlaka. Alanlar genelde 'kabak tatlısı' veya 'reçel' yapmak için alıyorlar. Yemeğini yapanlar da oluyormuş.
Çiftçiliği severek yapıyorum. Bal kabağının yanında mevsimine göre, domates, biber de yetiştiriyorum, onları perakende olarak pazarlamak için zamanım olmadığı için hale toptan veya pazarcılık yapan komşularıma veriyorum.”