
Olgay GÜLER
TED Edirne Koleji'nde 26 Kasım akşamı konser veren Moğollar grubu ile, konser sonrası okulun kurucusu Nesim İba arasında yaşanan tartışma dün ülke gündemine oturdu. Müzik yazarı Murat Meriç'in Duvar gazetesinde yayınlanan haberine göre, konserde grup üyesi Emrah Karaca babası Cem Karaca'nın 'Namus Belası' şarkısına girmeden önce bir konuşma yaptı. Karaca, bir gün önce Taksim'de polis saldırısına uğrayan kadın yürüyüşüne atıfta bulunarak, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganını attı ve salondaki dinleyiciler de buna katıldı. Konser sonrası kulise gelen okulun kurucusu Nesim İba ile grup arasında bu slogan dolayısıyla tartışma yaşandı. Meriç'in haberine göre İba kuliste, "O Cem Karaca'nın oğlu çok ayıp etti, iki alkış almak için okumadığı bir sözleşmeyi savundu, şovunu yaptı, okul salonunu siyaset kürsüsüne çevirdi" dedi.
TED GENEL BAŞKANINDAN AÇIKLAMA
Haberin yayınlanmasının ardından konu dün ülke gündemine oturdu. Sosyal medya başta olmak üzere pek çok platformdan okulun kurucusu İba'ya tepkiler yükseldi. Sabah saatlerinde ise TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, sosyal medya hesabından, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü belirten bir açıklama yayınladı. Pehlivanoğlu açıklamasında, "Moğollar, benim de severek dinlediğim, bu ülkenin kıymetli değerlerindendir. Kız çocuklarının okutulması yararına düzenlenen harika bir konserin ardından yanlış anlaşılmalar sonucunda yaşanan olaylar bizi derinden üzmüştür. TED olarak kendilerini ağırlamaktan her zaman onur duyacağız. #istanbulsozlesmesiyasatir" dedi.
'SEVEREK DİNLEDİĞİM BİR GRUPTU, ÇOK ÜZÜLDÜK'
Konuyla ilgili Hudut Gazetesi'ne konuşan okulun sahibi Nesim İba ise çok üzgün olduklarını belirtti. İba, "Kulise gittim, gayet güzel ağırladım. Sayın valimiz konuğumuz dedim. Vali bey de sonuna kadar izledi. Konserde siyasete girmeye başladılar. İstanbul Sözleşmesinden bahsettiler ve konuyu saçma sapan bir yere çektiler. 'Bize hediye vereceklerdi kaçtılar' demişler, ben duymadım. Misafirler gittikten sonra kulise gittim. Ne gereği vardı niye siyasete girdiniz dedim. Farklı görüşte insanlar vardı içeride dedim. Rahatsız ettiğini söyledim. Okulun içinde siyaset yapılmasından rahatsız oldum. Onlar da sesinin tonunu yükseltti. Dünden beri aileme küfürler ediliyor, hakaretler ediliyor. Gerçekten çok üzüldük. Çok severek dinlediğim gruptu. Öyle bir insan olsam bu grubu getirmem" diye konuştu.
TED KOLEJİNİN DÖRT KURUCUSU EDİRNE MİLLETVEKİLİ
Türkiye'nin modernleşmesi için eğitimin vazgeçilmez önemine inanmış olan Büyük Önder Atatürk, 1 Kasım 1925'te Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışında yaptığı konuşmada, eğitimde hedeflenen seviyeye ulaşmak için özel girişimin çalışmalarına ihtiyaç olduğunu dile getirdi ve topluma çağrıda bulundu. Türk Eğitim Derneği, bu temel vizyon doğrultusunda, Atatürk'ün ve Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kadroların öncülüğünde 31 Ocak 1928 tarihinde doğdu ve 12 Aralık 1939 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamuya Yararlı Dernek statüsü edindi. İlk adı "Türk Maarif Cemiyeti" olan ve kurucuları arasında Edirne Milletvekilleri Hasan Hayri, Zeki Mesut Alsan, Şakir Kesebir ve Faik Kaltakkıran'ın da bulunduğu dernek, 1946 yılından itibaren, "Türk Eğitim Derneği" (TED) adı altında çalışmalarını sürdürüyor.
Dernek, köklü bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulduğu günden beri eğitim alanında faaliyet göstermekte; aynı zamanda yeterli maddi olanağa sahip olmayan başarılı çocukların eğitimlerini desteklemek ve Türk eğitim sistemine maddi ve bilimsel katkılar sağlamakta. Derneğin ilk tüzüğünde yer alan "Cemiyet, siyasi hiçbir gaye gütmeyip, sadece memleket gençliğinin tahsil ve terbiyesine yardım ile iştigal eyler" olarak ifade edilen temel amaç, bugün de geçerliliğini korumakta.