Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, bugün toplanacak Ulusal Süt Konseyi'nden, üreticinin lehine süt fiyatı çıkmasını beklediklerini belirtti...
Yemin çuvalına gelen 15-20 lira bandındaki zamma anlam veremediklerini belirten Suiçmez, "Yem sanayicisinin çuvala 15-20 lira zam yapması izah edilir bir durum söz konusu değil. Bu kabul edilir bir durum değil" dedi...
Haberin Yayın Tarihi: 31-01-2023 07:48
Olgay GÜLER
Son aylarda süt arzında yaşanan sorunlar ve sanayi talebinin yüksek olması serbest piyasada süt fiyatını 12 liraya kadar yükseltti. Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) en son güncellediği tavsiye satış fiyatı ise 8,5 lira seviyesinde bulunuyor. Öte yandan perakende çiğ süt satıcıları da geçen hafta fiyatı yükseltti. Ocak ayı başında 3 litre çiğ sütün fiyatı 90 TL'den vatandaşlara satılırken Ocak ortasında bu rakam 105 TL'ye yükseldi. Satıcılar süte yapılan zamla ilgili artan üretim maliyetlerini gerekçe gösterdi. Üretici ise artan yem fiyatları ve diğer girdi kalemleriyle birlikte gözünü bugün toplanacak Ulusal Süt Konseyi'ne çevirdi. Üretici konseyden açıklanacak yeni rakamı dört gözle beklerken, Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez de, üreticinin lehine bir fiyat beklediklerini söyledi.
'BEKLENTİMİZ ÜRETİCİNİN LEHİNE BİR FİYAT OLUŞMASI'
2023'in ilk Ulusal Süt Konseyi'nin bugün toplanacağını hatırlatan Suiçmez, "2023 yılının ilk Ulusal Süt Konseyi toplantısı yapılacak. Yem fiyatlarını diğer girdi maliyetlerini merkez birliği aracıyla rapor ediyoruz. Orada her sektörden temsilci var. Bizim beklentimiz üreticimizin lehine bir fiyat güncellemesi bundan aksine bir şey olması düşünülemez" dedi.
'DURDUK YERDE Mİ YEME ZAM YAPILIYOR?'
Geçtiğimiz hafta yemin çuvalına 15-20 lira arasında zam geldiğini hatırlatan Suiçmez, "Geçtiğimiz hafta bazı yem sanayicilerinle konuştuğumuzda bugünden itibaren yemin çuvalına 15-20 lira gibi zam geldiği haberini aldık. Oysa baktığımıza göre buğday, arpa, mısır fiyatları malum. Dövizde olağanüstü bir durum söz konusu değil. Bunu bütün toplum gözlemliyor. Bunlar durduk yerde mi yaparlar, farklı artışları mı var? Bu da düşünülmesi gereken bir konu" ifadelerini kullandı.
'İZAH EDİLEBİLİR BİR ZAM DEĞİL'
Yeme gelen zamma anlam veremediklerini de belirten Suiçmez, "Baktığımızda Maliye Bakanlığı'nın uyguladığı politikalarla dövizde olağan üstü bir oynaklık söz konusu değil. 10 kuruş yukarı çıkarsa 10 kuruş aşağı iniyor, aynı seviyede kaç aydır devam ediyor. Yem sanayicisinin çuvala 15-20 lira zam yapması izah edilir bir durum söz konusu değil. Bu kabul edilir bir durum değil. Bunlar yarın Ulusal Süt Konseyinde görüşülecek şeylerdir. Biz talep, beklentilerimiz merkez birliğimiz aracılıyla ilettik. Oradan beklentimiz üreticimizin alın terinin, emeğinin karşılığını alabilecek bir net rakamın konseyimiz tarafından deklare edilerek piyasaya uygulanması" diye konuştu.