
Dünyada örneği olmayan üç nehrin (Tunca Meriç - Arda) birleştiği hinterlandda konuşlanmış Edirne şehrimiz, hiçbir şehre nasip olamayacak nimetlere sahiptir.
Zengin tarihsel ve kültürel değerlere sahip Edirne, ne yazık ki bu kıymetli mirastan hak ettiği şekilde yeterince yararlanamıyor.
Keza tarımsal sulama imkanı açısından verimli topraklara sahip ülkemizin önde gelen şehirlerinden olmasına rağmen bu konuda çok geride kalınmıştır. Zaman zaman taşkınlar da yapan nehirlerimizden rekreasyon imkanı olarak da yeterince yararlanılamıyor.
Nehir taşkınlarını önleme ve su yönetimi amacıyla DSİ teşkilatı 1954 yılından beri Edirne ve bölgemize hizmet vermektedir.
Edirne'yi 7500 m gerdanlık gibi çevreleyen Tunca nehri sağ ve sol sahil seddeleri 1967-68 yıllarında inşa edilmiştir.Uzun yıllar şevleri çimlendirilerek seddelerin titiz bir şekilde bakımları yapılmıştır.
Benim DSİ'de işe başladığım yıllarda seddelerin çimlendirilmesi için çim tohumu üretimi bile yapılırdı. Seddeleri koruyan sedde çavuşları bile vardı. Her yıl sedde bakım onarımı için ayrılan ödeneklerle seddeler gözümüz gibi korunur ve bakılırdı. Bu yüzden seddeler aynı zamanda, Edirne sakinlerinin yürüyüş ve gezinti bulvarı olarak yıllarca kullanılmıştır.
Maalesef son yıllarda seddeler bakımsız ve terk edilmiş konuma gelmiştir. Halbuki seddeler taşkınlar için önemli bir kalkandır.
Dün Tunca seddelerini dolaştım; Sedde mansap şevleri bozulmuş, bazı bölümlere elektrik direkleri dikilmiş, çöp kovaları için şevler bozulmuş, korunması gereken şev eteklerine yol yapılıp asfalt dökülmüştür. Bu yollar şev eteği koruma alanını olan 15 m mesafe dışına yapılsa daha güzel olurdu.
Sedde şevlerinde ağaçlar yetişmiş şevler dikenlik çalılık haline gelmiş.
Kirişhane bölgesinde Tunca seddesi bazı bölümleri hızlı tren güzergahı için bozulmuş ve yeniden düzenlenip eski haline getirilir umarım.
Kuruma emeği geçen bir DSİ'li olarak sedelerin bu durumuna üzüldüm ve yakıştıramadım. Umarım ilgililer bu konuyla gerekeni yaparlar.
Edirne'yi gerdan gibi çevreleyen Tunca ihata seddeleri, projesine uygun hale getirilip şev tanzimleri yapılarak çimlendirilip çiçeklerle süslenerek rekreasyon ortamı yaratılabilir. Tunca nehrinden otomatik çim sulama sistemiyle çimler sulanıp bakımları yapılabilir. Set üstü yolu düzenlenip asfaltlanarak yürüyüş ve bisikletle gezinti yapılabilir hale getirilebilir. Keza belli aralıklarla oturma bankları da konularak Edirne sakinleri için rekreasyon imkanı yaratılmış olur.
Bu çalışmalar Edirneli vatandaşlarımıza hizmet verecek bir rekreasyon projesi dahilinde DSİ tarafından veya Belediye ile birlikte yapılabilir. Oluşacak bu proje de seddelerin bakım ve işletmesi DSİ kontrolünde belediye tarafından da yapılabilir.
İnanıyorum ki önerdiğim proje ile düzenlenen seddeler, şehir sakinlerinin rağbet göstereceği bir rekreasyon alanına dönüşecektir..