Edirne Valiliği, Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde, Edirne Müze Müdürlüğü’nün değerli uzman ekibi, iki cilt halinde, Edirne Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri’ni yayınlandı.
Son dönemlerde sevindirici bir şekilde hemen hemen her kentin kültür envanteri yayınlanıyor. Geç de olsa en azından mutlaka olması gereken bu yayın çalışması başladı. Bazen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bazen Müze Müdürlüğü, bazen Koruma Kurul Müdürlüğü bazen de üniversitelerin ilgili birimlerinden akademik destek alınarak, genelde İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’nin koordinatörlüğünde envanter çalışması yapılmaktadır.
İlk cildi, Edirne kent merkezinde bulunan taşınmaz kültür mirasını kapsaması amaçlanmış. Birinci hamur kâğıda duyumlara göre sadece 500 adet basılan hacimli kitap toplam 542 sayfadır. İçinde; dini yapılar, köprüler, hamamlar, su yapıları, ticari yapılar, resmi yapılar, Edirne Sarayı gibi konu başlıkları sıralanmış.
İkinci cildi, Edirne Kaleiçi eski konutları ve Edirne ilçelerindeki kültür mirasına ayrılmış. Birinci hamur kâğıt, 508 sayfa. Edirne kale içindeki tescilli yapıların plan ve cephe çizimleri, ilçelerindeki kültür mirası olabildiğince toplu bir şekilde ele alınmış.
Edirne gibi inanılmaz sayıda ve bugüne kadar zengin sayısız eseri barındıran bir kentte, onlarca yıldır ihmal edilen sadece laf üretmekle geçirilen bir konuda böyle bir yayın yapılması, bu kadar muhalifin yaşadığı bir kentte gerçekten takdir edilecek cesaret. Geniş kapsamlı bu tip kültürel yayınlarda doğal olarak pek çok eksiklik, bariz hatalar var. Olmaması da kaçınılmaz. Örneğin içindeki bazı bilimsel makalelerin daha kapsayıcı genel olmaması, yaşadığımız teknolojik dönemde eser fişlerinin olduğu sayfalarda en azından GPS ile tüm koordinatların eksiksiz alınmaması, grafik tasarımındaki bariz ciddi hatalar, cilt, ayrıntılı eser durum ve tanımlarının çok yeteriz olması, analojilerin ve özellikle de var olan Edirne hakkındaki bibliyografyanın son derece yetersiz, eksik olması, vs. vs. … Bu eksiklikleri, -Edirne ile ilgili yeni çalışmalarda dikkate alınması umuduyla- belirtme zorunluluğu duyuyorum.
Ama böyle büyük bir çalışmada küçük hata ve eksikliklerin olması tabi ki kaçınılmaz. Trakya’da ilk kez de Edirne’de kültür envanter çalışasının yapılmış olması, diğer kentlere örnek olması, başta özveri ile çalışan müzeci meslektaşlarımıza sonra İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Trakya Kalkınma Ajansı’na değerli emekleri için elbette minnettarız. Bu nedenle bütün eksikliklerine hataları ile emeği geçen bütün meslektaşlarıma ve destek veren bütün bürokratlara kentli duyarlı bir vatandaş olarak gönülden teşekkürler…
İyi ki varsınız..