Türklerin Kökeni üzere bir yargıda bulunacak ön bilgim yok. Yine de bu konudaki savları yorumlamak isterim. Eski (örneğin 4000 yıldan daha önceki) uygarlıklarla ilgili arkeolojik bulgular çok zengin değil. Sümer, Mısır, Çin uygarlıklarından kalıntılar bulmuşuz. Orta Asya, Anadolu, Balkanlar ve Avrasya'daki Türk uygarlığından daha az arkeolojik bulgu var. Batı, Türkleri öne çıkarmak istememiş mi; biz görevimizi yapmamış mıyız; Türk uygarlığının başlangıcı Orta Asya'da 732, Anadolu'da 1071 mi? (Mirşan ve Tarcan'ın sözünü ettiği) Bir oy Bil (10500 yıl önce), On Uyul (7000 yıl önce), At Oy Bil (- 1517 ~ - 879), Türükbil (-879 ~ -579) devletleri (TTK başkanı Halaçoğlu'nun deyimiyle) kurgu bilim mi? Semerkant, Ib Is Bolıq, Turfan, Quça, Qasgar kentlerinin kuruluş tarihleri ne?
Dil ve bunun yazılı biçimi yazıtlar, eski uygarlıkların belirlenmesinde en yararlı araç; bunda uyuşmazlık yok. Bulunmuş yazıtlar binlerce. (1) Kaya resimleri (piktograflar) 30000 yıl öncesine kadar gidiyor. (2) Bir şeyler söyleyen, anlatan belirli semboller (pektoglifler) 15000 yıl öncesine. (3) Yazı ögeleri (tamgalar) da. (4) Uygarlıklar üzere bilgiler veren metinler içeren yazıtlar (Bol Bol'ler (?)) de binlerce yıl öncesinden. Bu yazıtların çözümlenmesi, okunması bize eski uygarlıklar (Türkler) üzere çok bilgi verecek...
Birçok araştırmacı birçok bilgiye ulaşmış. (Haluk Tarcan'dan öğreniyoruz.) V. A. Rano, Orta Asya'da ilk yerleşim merkezlerinin 850000 yıllık olduğunu belirlemiş. Birçok araştırmacı burada 30000 yıllık kaya resimleri bulmuş. Ayrıca jeologlar çok eski dönemlerde Orta Asya'daki bir iç denizden bunun 17000 yıl önce beş iç denize ve bir bataklığa parçalanmasından söz ediyorlar. Bundan sonra batı ve onu izleyen bizim akademisyenlerimiz araya bir boşluk bırakıyor ve ancak 4000 yıl öncesinden göçebe, barbar, iz bırakmamış Orta Asyalılara ve 732 deki Orhun yazıtlarına atlıyor. İki tarih arasındakiler (göçerlik varsayımına uygun) tek tek: Teoman ve Mete (210 174), Tabgaçlar, Hunlar ve Atilla, Avarlar, Kırgızlar... Bu tarih anlayışında bunun dışında söylenen her şey kurgu bilim.
Yukarıdaki Orta Asya (Türk) tarihi yorumu için (Kazım Mirşan'ca belirlenen) yukarıda saydığımız Türk devletleri yok. Ön Türkçeden (Kazım Mirşan'ın saydığı) Bilge Atun Uguk
(- 574 ~) , Önre Binbaşı (- 530 ~ - 493) , Alp Erin gibi tarihçi, olay yazarlarından üstelik onların taşa vurduğu Tonyukuk, Sine Usut, Taryat, Ommun yazıtlarından söz edilmiyor.
Kazım Mirşan çok daha ileri gidiyor. Çok sayıda yazıt okuduğunu ve bu okumalara göre,
Türklerin en geç 17000 yıl önce yerleşik düzene geçtiğini, kentler kurup devletler oluşturduğunu.
İnanç yönetim dizgesi kurduğunu, bunun sonucu en ilkel çağlardan beri tamgalara ve buradan yazıya ulaştığını.
İki farklı devrede (buzulların erimesi, su baskını ve kuraklık sonucu) batıya göç ettiklerini ve buralarda yeni uygarlıklar oluşturduklarını (Bir Oy Bil konfederasyonunun uç devleti İsub Ura Bil Doğu Anadolu yüksek yaylasında ve Kafkaslarda, Ot Oğ Ön Mısır'da, İçuy Ok adını verdikleri Afrika'da Qutyaq adını verdikleri Avrupa'da, ...)
Ön Türk dilinin birçok dili etkilediğini (Etrüskçenin kökeni Ön Türkçe, Sümer ve Mısır dillerinde Ön Türkçe etkisi var...) söylüyor.
Selahi Diker Turan grubu diye adlandırdığı birçok Türk lehçesini (Tonyukuk yazıtlarını, Çuvaş, Horasan, Tatar, Moğol, Macar, Fin dillerini); Anadolu Frikçe, Etice, Hurrice, Urartuca, İskitçe, Akamanış Elemcası ve Aramcasını) ve bunlar dışında Hint Avrupa ve Sami dillerini (bu dillerle ilgili yapılan çalışmaları, bazı somut örnekleri de kullanarak) inceliyor ve şu sonuçlara varıyor.
Sümerce, Elamca, Etrüskçe, İskitçe, Aramca ve Frig, Lydya, Urartu, Hurri dâhil birçok Anadolu dili birer Türk diyalekti.
Proto Türklerin ana vatanı Anadolu Transkafkasya Mezopotamya üçgeni içinde kalan bölgeydi. Kültürel ipuçları ise bu ana vatanın M. Ö. 7000 yılında bizzat Anadolu olduğunu göstermektedir.
Kazım Mirşan ve Selahi Diker'in savları arasında bazı ikincil çelişkiler var mı? Evet. Her ikisi de benimki son söz diyor mu? Hayır. Her ikisine de temelden karşı çıkanlar ne diyor? Özetledik. Bunlara karşı Haluk Tarcan ne diyor?
Ön Türk dilini biliyor musun?
Uygurlar öncesi yazıtları okudun mu?
Kazım Mirşan'ın okumalarında ve çıkarımlarında ne yanlış?
Sağlıcakla,