Aşağıdaki metnin altında bir sorum olacak!
**
SAROS KÖRFEZİ ÖZEL ÇEVRE KORUMA BÖLGESİ
İli: Çanakkale Edirne
Nüfusu: 6.861 (2009)
Alanı: 730,21 km2
22.12.2010 tarih ve 27793 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiştir.
Genel Özellikleri: Saros Körfezi, içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri nedeniyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirilir. Kaptan Cousteau 1970'li yıllarda gemisi "Calipso" ile Türkiye'yi ziyareti sırasında bu Körfezde dalış yapmış "Kızıl Denizin Kuzey versiyonu olarak" nitelendirmiştir.
Niçin Özel Çevre?
Saros Körfezi, 144 çeşit balık, 78 tür deniz bitkisi ve 34 tür süngere ev sahipliği yapan, su altı zenginlikleri ile dolu ve sualtı etkinlikleri ile ilgilenenler için oldukça önemli bir bölgedir. Körfez içinde barındırdığı zengin balık çeşitleri nedeniyle deniz biyologları ve dalış meraklıları arasında büyük ve doğal bir akvaryum olarak nitelendirilir. Kaptan Cousteau 1970'li yıllarda gemisi “Calipso” ile Türkiye'yi ziyareti sırasında bu Körfezde dalış yapmış “Kızıl Denizin Kuzey versiyonu olarak” nitelendirmiştir.
Saros Körfezi ve kıyıları jeomorfolojik, peyzaj, ekolojik, floristik, biyogenetik ve turistik özelliklerinin bozulmadan korunması amacıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir.
Körfez bölgesinde Akdeniz tipi iklim hakimdir. Havzada en yüksek nokta Körfezin kuzey kuzey doğu uç kısmında yer alan Koru Dağıdır (385 m.). Havzayı besleyen tek akarsu Kavak Deresidir.
Ege Denizi'nin en tuzlu kesinlerinden birini oluşturan Saros Körfezi'nde karmaşık girdaplar çizen akıntılar görülür. Bu akıntılar nedeniyle de kendi kendini temizleyen bir körfez konumundadır. Dünya'da kendi kendini temizleyerek temiz kalan beş körfezden biri olduğu ileri sürülür.
Suların yüksek oksijen içeriği ve körfeze dökülen akarsuların getirdiği bol besin tuzları nedeniyle tür bakımından zengindir.
**
Sizce bu bilgiler kimin sayfasından alınmış olabilir?
Yanıt: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü.
Saros'u ne kadar güzel anlatmış.
Öve öve bitirememiş…
Ne güzel.
**
11 yıl önce Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilen Saros Körfezi'ne BOTAŞ tarafından yapılmak istenen Saros FSRU Gemi Liman ve Boru Hattı inşaatı mahkeme kararları ve bilirkişi raporlarına rağmen sürüyor.
Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi, birinci ÇED olumlu kararını hukuka uyarlık bulunmadığından dolayı iptal eden mahkemeden şimdi ikinci ÇED için açtıkları davanın kararını bekliyor.
**
Bir başka soru.
Peki, bu hukuksuz ÇED olumlu kararını veren “makam” neresi?
“Kaymakam” değil elbet!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı.
Ne var ki; “öve öve” bitiremediği Saros'a özel uyduruk ÇED kararıyla doğayı “döve döve” ilerleyen inşaatın önünü açıyor.
Resmi sitesinde doğru söylüyor, mahkemede şaşıyor!
Pes!!!
**
Bugün 30 Ağustos Zafer Bayramı.
Türk Ulusu'nun 30 Ağustos 1922, emperyalizme karşı emsalsiz zaferin tarihe altın harflerle yazıldığı günün 99. yıldönümü.
Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet ve rahmetle anıyorum.
Zafer Bayramı kutlu olsun.
**
İkinci ÇED için açılan davanın kararının artık bugün yarın açıklanması bekleniyor.
Deyim yerindeyse eli kulağında..
Bizlere emanet edilen Cennet köşe Saros için verilen “hukuk savaşı”nın biran önce zaferle sonuçlanmasını diliyorum…