Saros'da yaz dönemimizi geçirdiğimiz Gülçavuş köyü sahili artık emeklilere kalmış durumda.
Okulların açılmasıyla birlikte öğretmenler, veliler, öğrencilerin sahilleri terk etmesi sonunda geriye kalanlar emekliler ve salçacılar.
Salçacıların tamamı emekli takımından oluşur. Genelde emekli olmuş karı koca iki kişilik mini aileler. Kızanlarını evlendireli yıllar olmuş, yaz boyuncu kızanlarının ziyaretleri, torunlarının bitmek bilmeyen tatilleri nedeniyle yorulmuş, bunalmış; bir an önce yaz bitse de gitseler bir rahat nefes alsak havasındadırlar.
Salçacılar genelde bu mevsimi beklerler. Domates, patlıcan, biber ucuzlayacak ki kuş misali emekli maaşçıklarıyla konservelerini, kışlık erzaklarını yapabilsinler. Her yaz sonunun değişmez döngüsüdür bu Saros sahillerinde emeklilerin.

Bu yaz döneminin fiyatlarını gördükten sonra endişelenmekte yerden göğe haklıydı salçacılar. Domates sezona 7/8 lirayla girmiş, yaz boyunca kilosu 4/5 lira arasında gidip geldi. Çevrede işinin hakkını veren birkaç üreticinin kasalarla getirdiği domateslerin bile kasası 60 liradan aşağı düşmedi.
Çeribaşı köyünün en büyük domates üreticisi Hasbi agamdan alırım yıllardır domateslerimi. Kışlıklarımızı yaz sonunu beklemeden hazırlar, sonradan olabilecek sürprizlere kapıyı kapatmış oluyoruz böylelikle.
Yaz ortasında kahvede çaylarımızı yudumlarken Hasbi agam uyardı beni;
“Ismayıııllll, bu sene çok sıcak gidiyi havalar, domates yanmaya başladı. Ne lazımsa al, yoksa kalcan açıkta ona göre” deyince kaptık üç kasa domatesimizi yapıverdik kışlıklarımızı ne olur, ne olmaz diye. Kavanozlarımızın hepsini doldurduk, çorbalık, menemenlik, mamzana ve domates kurularımızla kışa kendimizi hazırladık hanımla birlikte.
Çanakkale yöresinde salça fabrikalarıyla anlaşan üreticiler toptan verince domateslerini her yaz Saros boyunca kamyon kamyon gelen domatesler bu yaz gelmez oldu mu?
Dün sabah son kapya biberlerinin yanına incir ve şeftali kasalarını da ekleyen Hasbi agam yazlıklar arasında son turlarını atarken domates soran komşulara gülerek kafasını sallıyordu;
“Seneye artık seneye”
Yaz dönemi boyunca Ağustos ayında Çanakkale domatesini boş yere bekleyen salçacıların elleri boş kaldı bu yaz.
Kavanozlar da.
Ama İzzet'te kavun bol, koyun peyniri de.
Rakı mı?
O kolay.