İdealist olmak nedir, bir amaca erişmeye karar verip o konuda mücadele etmektir. Bu tip insanlara idealist insanlar denir. Bilhassa çocuklara küçük yaşta iken büyükler sorar, -- Sen büyüyünce ne olacaksıno da cevap verir -pilot, doktor, ressam, vs-, daha bir çok konu ile cevap verir. O çocuk büyüdüğü zaman idealine kavuşur mu oda ayrı konu. Ama bu konuda çaba sarf edip idealine kavuşan insanlara da idealist insanlar denir ve onlar takdir görür. Bizim kuşağın çocukluk devresinde idealistlik vardı. Her çocuk ilerde hangi mesleği seçecek, ne olacak kafasına koymuştu, ileride o amaca ulaşır veya ulaşamazdı.
Bu günün gençliği pek idealist değil. Kafasında olan ben okuldan mezun olayım diplomamı alayımda sonrasını sonra düşünürüz fikrinde. Buna da sebep bu gün mesleklerin çok olması, teknolojiye dayanması o mesleğe erişmek için birçok engelin olması.
Dünyamızda isim yapmış bir çok insan idealist kimseler olup o zor yolları tırmanarak ideallerini gerçekleştirmişlerdir. İdealist olmak kolay bir konu değildir. Her şeyden önce etrafındaki arkadaşlarının hasetliğine hedef olur, 'şu olacan, bu olacan da ne olacak yani, sende bizim gibi gel kahvehaneye iskambil oynayalım' derler. İdealist olmak insana bazı fırsatları da kaçırtır. Eline kolay zengin olma yolları geçtiğinde bunları göremezsin, değerlendiremezsin idealinin peşinde koştuğun için.
Bazı idealler yetenek ister. Mesela resim, müzik gibi sanatsal konular. İdealim şudur diyen bir kimse bende bu yetenek var mı diye kendini kontrol etmelidir, yoksa boşa kürek sallar. Bazı meslekler diplomalıdır, o mesleğin tahsilini yapmadan o mesleği uygulayamazsınız örneğin, doktorluk, mühendislik, eczacılık bunlar gibi. Böyle bir meslek sahibi olmak isteyen bir genç kimse liseyi bitirdikten sonra doktor olmak niyeti ile üniversite sınavlarına giriyor, tıbbiyeye girecek puanı tutturamıyor, aldığı puanla ancak gazetecilik okuluna girebiliyor. Bu şartlarda onun için idealistlik hayal kırıklığıdır, netice hüsran ve üzüntüdür. Belki bir sınav denemesi daha yapar, netice değişmezse yine hüsran. Bundan sonrası artık idealistlik bitmiştir, geriye netice ile yetinmek gerekir.
İdealistlik konusunda en fazla mağdur olanlarda meslek lisesi mezunları oluyor. Teknik liseden mezun olan bir kimse bundan sonrasında teknik tahsil yapacaktır. Üniversite sınavlarında seçeceği branşla ilgisi olmayan sorular çıkıyor. Neticede düşük puan tutturuyor, o kimseye o konular öğretilmemiş, üniversite sınavlarında meslek okulu mezunları çok mağdur oluyor. Bence en iyi sistem hangi branşa girecekse o konu ile ilgili sorular sorulmalı, hatta her fakülte ayrı giriş sınavı yapmalı.
Bugün gördüğümüz bir çok tepe noktadaki insanlar branşlarında idealist kimselerdir, oralara tesadüfen gelmemişlerdir. Azimle, tırmanarak gelmişlerdir, sanatta da bu böyledir bilimde de. Nobelleri, Oscarları boşuna almazlar, bu ödülleri onlara idealleri kazandırmıştır.
İdealist olmak iyi midir, bence iyidir. Nereye gideceğini bilirsin bunun için çaba harcarsın, tabi bu işin sonunda hüsranda olabilir, ne yaparsın hayat böyle işte bazen sevinç, bazen üzüntü...