Dönemin ABD Devlet Sekreteri Pompeo, 2019 yılında Arap Yarımadası Devletlerini kapsayan ziyaretinde Katar odaklı krizi kastederek bunun artık sona erdirilmesinin tüm taraflar için iyi olacağını belirtmişti. Pompeo’nun tüm taraflar ifadesi okunurken elbette ABD’nin de çıkarları dikkate alınmalı.
Ama neyse ki artıkne Pompeo devlet sekreteri ne de Trump devlet başkanı… Bizim sevgili analist tayfası açısından bakacak olursak; artık başka bir devlet başkanı ve başka bir dışişleri bakanı sanılan devlet sekreteri olduğu için ABD’nin tüm politikası değişmiştir. Zira “Biden, Trump’ı sevmiyo…” Bu muhteşem analiz seviyesi ve bir başkan değişir tüm dünya değişir bakışına rağmen ABD’nin bölgeye dönük stratejik hedeflerinde ve yüksek politikasında bir değişiklik yok.
İbrahim Anlaşmalarının etkisini giderek genişlettiğini görülürken bir yandan da Birleşik Arap Emirlikleri’nin İran ile irtibat kurmak suretiyle önemli bir rol üstlendiği de açığa çıkıyor yavaş yavaş. Aslında 2012-13 yıllarında Suudi Arabistan-İsrail güvenlik ilişkilerinin geliştiğini belirtirken bu durumun bu şekilde gerçekleşmemesini canı isteyen analistler bile artık durumu gözlerine girdiği için kabul etmek zorunda. Zaten tüm dünya önünde atılan kapı gibi imzalar var artık…
İsrail ile kurulan ittifak bir başka yönden Rusya Federasyonu ile olan ilişkileri de etkiliyor. Haziran 2019’da yapılan Rusya Federasyonu, ABD ve İsrail güvenlik bürokrasisinin en üst seviyede temsil edildiği toplantılar sonucunda aslında Rusya Federasyonu ile İsrail ilişkisinin de en az ABD, İsrail ilişkisi seviyesinde olduğu görüldü, tabii görmek isteyen gözlere…
Bu şartlar altında İsrail ile ilişkilerini geliştiren daha doğrusu gün yüzüne çıkaran Arap Yarımadası devletlerinin ABD için bir çeşit sözcü olması ve notları İran ile Rusya Federasyonu’na iletmesi hususu da hiç de akıldan uzak bir seçenek değil. Bu durumun en net göstergelerinden biri ise Birleşik Arap Emirlikleri Veliahtı bin Zayed Türkiye’de iken gerçekleşti. Hali hazırda ilişki içinde olunan İran tarafından Abu Dabi’ye bir ziyaret oldu. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri Keni, bir dizi temasta bulundu ve temasları sonunda BAE ile yeni bir sayfanın açılacağını müjdeledi.
Haydi bakalım son büyük resim bükücü analistler, size bir denklem gelsin; BAE ile İsrail arasında ilişkiler varken, ABD ile İsrail oldukça iyi müttefikken, BAE’ye yapılan İran ziyareti ne anlama gelir? İşte size uluslararası sistemik yapıda eyleme biçimi… Öyle düğmelere basıldı, bilmediğin şeyler gibi izahı zekâ kabilinden olmayan cümlelerle olmaz bu işler…
Haftaya görüşmek dileğiyle memleketimin güzel insanları…