KONUKLARINIZIN SESİ 303
Erdal Akas (ufukakas@gmail.com)
Politika üzere son sözümüzü söylemiş, eğitime dönmeyi kararlaştırmıştık. Bu yazımızın konusu LGS Matematik soruları olsun.
LGS den önce TEOG vardı. Biraz daha az karmaşık, biraz daha somutça bir sınav. Çocuklarımız bu sınav sorularının çözümlerini ezberlediler ve 2018 de LGS ile karşı taarruza geçildi...
Bu soruları kim hazırlıyor, nasıl hazırlıyor, genel amaç ne, bildirmiyorlar ama genelde çözümleme yapabiliriz.
Bu sınavlar kölelik eğitiminin bir silahı. Bu eğitimde amaç alıklaştırılmış bir gençlik (bu niteleme Lenin’den), istenileni istendiği şekilde, istenildiği kadar öğrenen, sorgulamayı hiç bilmeyen (başka bir terimle) “Neden?” sorusunu hiç sormayan gençlik, “nasıl olursa olsun başarı” peşinde koşan, başarıyı yalnız kazandığı dolarla ölçen, böylece köleliğe hazır bir gençlik. “Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür”ün tam karşıtı.
Pekiyi bu sınavlar bu amaca nasıl hizmet ediyor?
(1) Öncelikle verilen süre çok kısa. Neden? Çocuklarımız çözmeyi öğrenip, soruyu çözümleyip sakin sakin çözümü bulursa bu defa zamandan kaybetsin diye. Soru bankalarından benzer çok sayıda çözüm ezberleyip soruların yanıtlarını (hiç çözümleme yapmadan yani hiç düşünmeden) bulan çocuklarımız başarılı olsun diye.
(2) Sorular somut görünümlü ama soyut yani somut yaşamda kullanılmayan sayılarla. 2022 sorularını örnek alırsak bitkiler bilimsel gösterimli sayılarla uzuyor. Alanlar üssel ifadelerle, uzunluklar köklü ifadelerle ölçülüyor; kalem sayıları çarpanlarıyla veriliyor, bitişik çok sayıda tarlanın sulanmasında ne kadar alan için ne kadar su kullanıldığı iki doğru grafiğiyle gösteriliyor... Böylece bu yaşamdan kopukluk sınavdan sonra çocuklarımızın her şeyi unutmasına neden oluyor: Doldur-boşalt sistemi.
(3) Ne LGS de ne de daha sonra öğretilen, öğrenilmesi gerekenler mühendislik gibi matematik temelli yüksek öğrenime hazırlık görevini yapıyor. Ayrıca tüm yüksek öğrenimlerde ulaşılmak istenen irdeleme, sorgulama, çözümleme, çıkarım yeteneklerini geliştirmiyor.
LGS de sorulan tüm soruların genel bilgisini 49 küçük konuda toplayabiliyoruz. Genelde ezberlenmesi gereken bu bilgiyi 92 soruyla denetleyebiliyoruz. Ama çocuklarımız tüm öğrenimleri boyunca bağıntılı bilgiden, genelde ezberleyip özele uygulamaktan özetle gerçek matematikten o denli uzaklaştırılmışlar ki genelde öğrenmeyi reddediyor. Çocuklarımızın büyük çoğunluğu “Bana çöz deme, sen çöz ben ezberleyeyim.” diyor.
Annelerimiz, babalarımız,
Ne yapmalısınız?
Bu sorunun ayrıntılı yanıtlamasını sonraki yazılarımıza bırakalım ve bu yazımızı LGS 2022 den (yukarıdaki irdelemelerimizi somutlaştıran) bir örnekle bitirelim.
LGS 2022 M4. Çevresinin uzunluğu
cm olan dikdörtgen şeklindeki bir kâğıt dikdörtgen ve kare şeklinde iki parçaya ayrılıyor. Kare şeklindeki parçanın bir kenarının uzunluğu
cm olduğuna göre dikdörtgen şeklindeki parçanın bir yüzünün alanı kaç santimetrekaredir?
Gerekli genel bilgiler çok basit:
GB1. Dikdörtgenin çevre uzunluğu.
GB2. Kare kenar özellikleri ve alanı.
GB3. 
Özel bilgi (LGS konusu):
Bize bir kareköklü sayı verilir ve bununla işlem yapmamız istenirse karekök içindeki sayının bir çarpanı kesinlikle tamkare ve bu dışarı çıkabilir (cebirsel ifadeyle 
Böylece çözüm:

Sağlıcakla,