Annelerimiz, Babalarımız, çocuklarımızın ortaokulda Fen Bilgisi diye bir dersi var. Bu derste çocuklarımız ne yapsın, ne öğrensin istersiniz?
(Köy Enstitülerindeki gibi) eksin, biçsin, inek beslesin, tavuklara baksın, balık tutsun, arı kovanları olsun, ekmek pişirsin, inek sağsın, elbisesini diksin... mi? Bu, bugün düş. Bugün okullarımızda yapma, üretme, yaratma yok. Öğrenme, kitaptan ve soyut.
Öyleyse, hiç olmazsa doğayı, doğa olaylarını izlesin, öğrensin; fabrikalardaki, tarlalardaki üretimi görsün, öğrensin; nelerle, nasıl beslendiğimizin; sağlığımızı nasıl koruduğumuzun ön bilgilerini edinsin mi?
MEB lığımızın Ortaokul Fen Bilgisi Programındaki yanıtı şöyle:
Önce (artık diğer derslerden de alıştığımız) amaçlar, perspektif, perspektif altında yine amaçlar... Buradan iki bölümce:
“Üst bilişsel becerilerin kullanımına yönlendiren, anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlayan sağlam ve önceki öğrenmelerle ilişkilendirilmiş, diğer disiplinlerle ve günlük hayatla değerler, beceriler ve yetkinlikler çerçevesinde bütünleşmiş bir öğretim programı düşünülmüştür.”
“Değerlerimiz, öğretim programlarının perspektifini oluşturan ilkeler toplamıdır. Kökleri geleneklerimiz ve dünümüz içinde, gövdesi ve dalları bu köklerden beslenerek bugünümüze ve yarınımıza uzanmaktadır. Temel insan özelliklerimizi oluşturan değerlerimiz, hayatımızın rutin akışında ve karşılaştığımız sorunlarla başa çıkmada eyleme geçmemizi sağlayan kudretin ve gücün kaynağıdır.” (Anlatımı ve yazımı aynen koruduk.)
Fen Bilgisi Dersi de aynı şekilde açıklanmış Örnek:
“Mühendislik ve Tasarım Becerileri: Bu alan, fen bilimlerini matematik, teknoloji ve mühendislikle bütünleştirmeyi sağlayarak, problemlere disiplinler arası bakış açısıyla, öğrencileri buluş ve inovasyon yapabilme seviyesine ulaştırarak, öğrencilerin edindikleri bilgi ve becerileri kullanarak ürün oluşturmalarını ve bu ürünlere nasıl katma değer kazandırabilecekleri konusunda stratejileri geliştirmesini sağlamaktır.”
Fen Bilgisi 3. sınıfta başlıyor. Biz 5. sınıfı örnek seçersek, bu sınıfta yedi konu işleniyor.
(1) Güneş, Dünya ve ay
(2) Canlıların Dünyası
(3) Kuvvetin ölçümü ve Sürtünme
(4) Madde ve Değişim
(5) Işığın yayılması
(6) İnsan ve Çevre
(7) Elektrik devre elemanları
Bu yedi konudan da dördüncüsünü örnek seçersek, bu konuda öğretilmek istenenler (özetle): Madde ve doğası, erime, donma, kaynama, yoğunlaşma (yoğuşma), buharlaşma, süblimleşme, kırağılaşma. Maddenin ısı alıp vermesi temelinde açıklama. Erime, donma, kaynama noktalarını kullanarak saf maddeleri ayırt etme. Isı ve sıcaklık kavramları arasındaki temel farklar. Genleşme ve büzülme...
Çocuklarımız bu konuları veya bu konuların ne kadarını benimser, anlar ve korur? Yorum sizin! Çözüm arasanız sorularınızı bekleriz
Sağlıcakla,