Mutlulukla ilgili bilgi edinmeye devam ediyoruz.
(1) Mutluluk ne ve neden önemli? -Steve Antony (medium.com) başlıklı yazıyı özetleyelim.
Başlangıç (2) ile aynı. (23.08.2023 tarihli yazımızda vermiştik.) Bu yazı (2) den dört gün sonra yazılmış. Demek ki mutlulukla ilgileneler birbirleriyle iletişim içinde.
Başlangıcı ve yazarın Oxford sözlüğünden aldığı tanımı ve bu tanımdan çıkarımlarını atlayalım ama yazarın bu çıkarımlarda kullandığı birçok terime (birebir olmasa da) karşılık, mutlulukla bağıntılı, dilimizdeki (bulabildiğimiz) terimleri biz de verelim: Saadet, memnuniyet, tatmin, doyum, zevk, haz, keyif, neşe, sevinç, talih, beğeni, eğlenme, vecd, esrime, sevgi, aşk, şükran, minnettarlık, dayanıklılık, şefkat, merhamet, sevecenlik, ilham, esin, refah, esenlik, özgüven, onur, hoşnutluk...
Sonra yazar hemen Pozitif Psikoloji ’ye geçiyor. Önce kısa bir tanımını veriyor: “Pozitif psikoloji, yaşamı yaşamaya değer kılan bilimsel çalışma.” (Petersen 2008). Açıklamaları da aynı yazardan: “Pozitif psikoloji, insanın düşüncelerini, hislerini, davranışlarını zayıflıkları yönünden değil, güçlülük yönünden inceleyen, kötüyü onarmak yerine yaşamda iyiyi oluşturmaya çalışan, normalleşme savaşı verenlere yardımcı olmaya odaklanmak yerine ortalama kişileri ele alıp onları muhteşem yapmaya çalışan bilimsel yaklaşım.”
Yazarın bundan sonraki bölümce başlıkları:
a. Pozitif psikolojide mutluluğun anlamı ne?
b. Mutluluğun başlangıcı ve kökeni
c. Öz mutluluğun anlamı ne?
d. İnsan mutluluğunun arkasındaki psikoloji
e. Gerçek kişisel mutluluğu hangi kaynaklar yaratır?
f. Kişi nasıl mutlu olacağını öğrenebilir mi?
g. Mutluluk neden önemli?
Şimdi bu bölümcelerden bazı notlar:
“-Pozitif psikoloji araştırmalarında, mutluluk yerine kullanılan ikinci bir ad da “öznel esenlik.”
-Birçok dilde “mutlu” sözcüğü “şanslı” sözcüğünden türev. Bu atalarımızın belki de mutluluğun, şansın bir yan ürünü olduğuna inandığına bir kanıt.
-Mutluluk kuramlarını iki grupta toplayabiliriz. “Hedonik” (daha çok haz, daha az acı), eudaimonik (yaşamın amacı, anlamı peşinde koşup ona ulaşma.)
-Kişisel mutluluğu yaratan kaynaklar: Kişisel gelir, iş yaşamındaki konum, fiziksel sağlık, aile, toplumsal ilişkiler, moral değerler, olumlu duygular, deneyim.
-Birçok araştırma mutluluğun öğrenilebileceği sonucuna varıyor. Mutluluk kaynaklarını geliştirerek.
- “Gerçekten mutlu olmak çok iyi ama yaşam yalnız bunda oluşmuyor.” diye düşünebilirsiniz. Bir bakıma bilim de sizi destekliyor. Birçok araştırmacı insanların mutluluk dolu bir yaşamdan çok amaçlı ve anlamlı bir yaşamla doyum sağladığını belirliyor...”
Birçok yazıda “pozitif psikoloji” öne çıkıyor. Bu yazımızı bununla ilgili kısa bazı notlarla bitirelim.
- “Amerikan psikoloji kuruluşu başkanı Martin Seligman 1998 de Pozitif psikolojiyi yeni bir psikoloji alanı olarak başlatmış. Bugün bu konu özellikle ABD ve Batı Avrupa’da çok ilerlemiş durumda.
-Kurumsallaşma 2000 de başlasa da ilgili kavramlar felsefe ve dinlerde binlerce yıl önce ele alınmış. Pozitif psikoloji terimini ise Abraham Maslow 1954 de “Motivasyon ve Kişilik” kitabında kullanmış. Ondan sonra da Carl Rogers ve Erich Fromm gibi “hümanistik psikologlar” insan mutluluğu üzere teorik ve pratik bilgiler üretmiş.”
-İnternette pozitif psikoloji ile ilgili birçok konuşma videosu bulabilirsiniz.
Sağlıcakla,